Днес 24 май се е превърнал от даскалския празник по думите на Иван Вазов във всенародно тържество, отдаващо значимото на светите първоучители Кирил и Методий и техните ученици, на българската просвета, наука и култура, на славянската писменост и българската духовност.

Това заяви в словото си ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков по случай 24 май - Ден на българската просвета, култура и славянската писменост.

24 май да стане национален празник на България, пожела Стефан Цанев

24 май да стане национален празник на България, пожела Стефан Цанев

80% от българите биха подкрепили идеята на референдум според поета

Нека чрез този ден да възродим духовността и човечността между хората, призова ректорът на СУ .

По време на приветствената си реч проф. Герджиков честити празника на българската писменост и култура на всички българи, преподаватели, ученици и студенти. "По време на празника тази сутрин станахме свидетели как 50 български политици заобиколиха академичния съвет, наредиха се преди него на тържественото шествие и го поведоха. Това не е упрек към една партия, защото в тази група се включиха всички членове, което само по себе си беше рядък надпартиен консенсус", изрази възмущението си Герджиков.

Той изтъкна, че не става дума за нарушение на протокола, а на една 100-годишна българска традиция. "След празничното шествие академичният съвет бе съпроводен от възгласите и аплодисментите на хората. Пожелавам на политиците да ги чуят някой ден", отсече той.

Благодарение на образованието ще пребъдем като общество

Благодарение на образованието ще пребъдем като общество

Да не губим вяра в образованието, пожела просветният министър

Ректорът на СУ подчерта, че 24 май е най-българският празник. Това го показва голямата му история, но и това, че когато задължителните манифестации бяха отменени, остана само едно шествие.

Герджиков запита риторично достойни наследници ли сме на първоапостолите, на народните будители и носим ли духовността в сърцата си. "Всяко едно дете знае имената на светите братя първоучители, знае също така името на нашия университет. Всички българи пеят химна "Върви народе възродени" на Стоян Михайловски и на Панайот Пипков", изтъкна той и попита колко души от нас знаят и са чели развълнуваният разказ от спомените на Иван Вазов за Големия ден.

Борисов и Заев се поклониха заедно пред мощите на Св. Кирил в Рим
Обновена

Борисов и Заев се поклониха заедно пред мощите на Св. Кирил в Рим

Да празнуваме заедно, вместо да се караме, призова Борисов

Той отбеляза, че Йоаким Груев има основна заслуга денят на "Св. Св. Кирил и Методий" да започне да се празнува като празник на българските ученици. "Само няколко години по-късно, Йоаким Груев констатира, че от всеобщ училищен празник, този ден трябва да се празнува като народен Великден", констатира Герджиков.

В словото си той добави, че това е един Великден на духа и просветата и възкресението на новата надежда. Ако 24 май е Великден на духа, правим ли достатъчно България да остане държавата на духа, за да не се превърне в държавата на духовната нищета, допълни той.

Румен Радев: Поклон пред святото дело на българските учители
Обновена

Румен Радев: Поклон пред святото дело на българските учители

Напред! Науката е слънце, което в душите грей!

Ректорът на СУ отбеляза, че книгата никога няма да изчезне заради технологичния напредък, а би изчезнала заради липсата на книжовност. "Ние не четем, не търсим духовно израстване, не общуваме помежду си, не си помагаме, а само икономически просперитет", обясни той и добави, че материалното може да замести духовното само временно.

В заключение Герджиков заяви, че стремежът за духовно израстване е присъщ за човека и именно тази власт за духовност превърна 24 май в всенароден и обединяващ всички българи празник.