За първи път министър-председателите на България и Македония се поклониха заедно пред мощите на Свети Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" в Рим.

На 24 май - Деня на българската просвета, култура и славянската писменост - Борисов и Заев и водените от тях делегации участваха на традиционното поклонение заедно в знак на добрите отношения и братството между държавите.

Румен Радев: Поклон пред святото дело на българските учители
Обновена

Румен Радев: Поклон пред святото дело на българските учители

Напред! Науката е слънце, което в душите грей!

Преди поклонението премиерът изчака в базиликата македонския си колега и водената от него официална делегация. При посрещането на Заев Борисов заяви: "Да празнуваме заедно, вместо да се караме".

На гроба на Св. Кирил беше отслужен молебен от Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква Антоний.
Молебен беше отслужен и то македонските свещеници, които присъстваха на службата.

"В Деня на писмеността всички, които идват тук, всички, които живеят зад граница, но сърцата им са без граница", заяви митрополит Антоний.

24 май да стане национален празник на България, пожела Стефан Цанев

24 май да стане национален празник на България, пожела Стефан Цанев

80% от българите биха подкрепили идеята на референдум според поета

Премиерът Борисов е на посещение в Рим, където ще бъде на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Визитата на Борисов при папата ще бъде утре, 25 май.

Със себе си в Рим Борисов взе представители на вероизповеданията в България, академичната общност и културни дейци.

"Сан Клементе" е християнска базилика в Рим, където на 14 февруари 869 г. е погребан Св. Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира гробът на светеца. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.

След поклонението двамата премиери почетоха съвместно делото на Светите братя Кирил и Методий и в базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим, където през 867 г. папа Адриан II освещава славянската писменост и славянските книги.

Борисов и Заев подчертаха значимостта на делото на светите братя, което допринася за духовността, просветата и обединението на славянските народи.

Българският премиер отбеляза и ролята на Кирил и Методий в областта на дипломацията в този исторически момент.

"На паметната плоча на Св. Св. Кирил и Методий, където са осветени нашите букви, се върнахме към дипломацията. За мен двамата братя са били дипломати", заяви Борисов. Той подчерта също така значимия принос към делото на светите братя, като припомни аргументите, с които са убедили папа Адриан II в равенството на нашата писменост с тази на другите народи.

По думите на премиера България и Македония показват, че празниците трябва да се отбелязват заедно, а не да са повод за раздори.

От своя страна Заев заяви, че съвместното отбелязване на днешния празник от двете делегации е свидетелство за истинското приятелство между България и Македония.

Ректорът на СУ призова да възродим духовността и човечността

Ректорът на СУ призова да възродим духовността и човечността

проф. Герджиков нахока политиците, прередили академичния съвет на просветното шествие

Премиерът и водената от него делегация също така поднесоха цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Монументът беше открит през 2010 г. от Борисов на площад "Торвалдсен", в близост до парка "Вила Боргезе" и Музея за модерно и съвременно изкуство, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.