Състоя се среща между държавният глава Румен Радев и министър-председателят на Черна гора Душко Маркович във връзка с укрепване стабилността на Балканите и насърчаването на търговския и инвестиционен обмен между България и Черна гора.

Като особено перспективни области на двустранното сътрудничество бяха откроени информационните технологии, енергетиката и туризма. България и Черна гора са най-активните страни за създаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, който да допринесе за по-равномерното разпределение на научния потенциал и научната инфраструктура в Европа и да създаде повече възможности за висококвалифицирана професионална реализация на младите хора от региона.

На срещата беше отбелязано ползотворното двустранно партньорство в сферата на сигурността и отбраната. Двете държави споделят не само общи интереси и позиции, но се изправят и пред общи предизвикателства за укрепване на мира, сигурността и стабилността в региона, посочи Румен Радев. "Очакваме двустранното сътрудничество в рамките на НАТО и съвместните учения да продължи", заяви държавният глава.

Душко Маркович изрази признателност за принципната и последователна подкрепа на България за Черна гора и нейната европейска интеграция и подчерта действията на черногорските институции за утвърждаване на върховенството на правото, демократичните процеси, правата на гражданите и религиозните общности. Обща бе оценката, че изграждането на добросъседски отношения на Балканите е ключово условие за постигане на напредък по пътя на европейската интеграция и всяка държава от региона, която се стреми към ЕС, следва да е част от общите усилия в тази насока.

България високо цени приноса на Черна гора за изграждане на добросъседски отношения и укрепване на стабилността на Балканите, подчерта още президентът Радев и потвърди подкрепата на страната ни за присъединяването на Черна гора към ЕС. "Черна гора е изключително напреднала и ние ще продължим да оказваме помощ в този процес", посочи Румен Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова постави по време на срещата въпроса за предстоящото разглеждане на доклада за България в рамките на постмониторинговия диалог на Съвета на Европа и изрази очакването на страната ни за положително разрешение на тази тема. Вицепрезидентът припомни, че страната ни е член на Европейския съюз от 2007 г., а на Съвета на Европа от 1992 г. и е изпълнила всички критерии за отпадане на този механизъм на Съвета на Европа по отношение на България. Премиерът Душко Маркович заяви подкрепата на Черна гора за позицията на страната ни.