Русенският университет се включи в мащабната национална кампания за производство на предпазни шлемове за медицинските работници в страната, борещи се с пандемията от Covid-19, съобщи БНР.

Предпазни шлемове за медиците в цялата страна изработват в Русенския университет "Ангел Кънчев". Първите 50 броя вчера бяха дарени на болница "Канев" в Русе.

Проф. Христо Белоев, ректор на университета и акцентира, че шлемовете не се продават. Той поясни, че тези шлемове са одобрени от министерството на здравеопазването в Чехия.

Белоев добави, че шлемовете са преминали необходимите изпитания. "В момента трети ден вече тук имаме в катедра "Телекомуникации" включени 7 3D принтера, днес се включват още 5 принтера в два други корпуса на университета и целта е да удвоим капацитета. Да можем да печатаме по около 80 предпазни шлемове на ден", обясни чл.к-т проф. Христо Белоев.

Белоев коментира, че университета купува своите материали по изработката. Целта ние за една седмица да може да произвеждаме 1000 шлема, съобщи БГНЕС.