Руски правителствен самолет е прелятял през българското въздушно пространство. Това е потвърдил официален представител на правителството ни пред БГНЕС.

Източникът на медията е уточнил, че полетът е бил разрешен от Министерството на външните работи (МВнР) и е бил с хуманитарна цел - прибиране на руски дипломати.

Руският правителствен самолет е кацнал в 9.26 ч. тази сутрин на летище "Никола Тесла"в Белград. Той е излетял от Сочи и е преминал през въздушното пространство на България, което още през февруари беше затворено за руски самолети.

Самолетът е навлязъл в небето над страната ни между Варна и Бургас и го е напуснал в района на Видин. Полетът е започнал в 8.02 руско време и е приключил в 9,26 часа сръбско време. Той е регистриран и от сайта Flightradar.24.

Изгониха шест руски дипломати от Северна Македония

Изгониха шест руски дипломати от Северна Македония

Това е второ изгонване в рамите на месец

Според излъчващата в няколко републики на бивша Югославия телевизия N1, цитирана от БГНЕС, самолетът е имал за цел да прибере руските дипломати, които са обявени за персона нон грата в страните, където са били на служба, и не могат да се завърнат в Русия.

Телевизията уточнява, че подобни полети са били осъществявани от началото на войната в Украйна със същата цел - да бъдат приберани руски дипломати.

Полет със същия самолет е бил извършен и на 17 април от Москва за Копенхаген, когато е било избегнато въздушното пространство на страните, които са забранили руски полети.

Според справка на БГНЕС по-късно самолетът е прелетял над територията на България и обратно за Русия.