Руснаците прелетяха със зенитно-ракетен комплекс "Панцир" над България за Сърбия, съобщава БГНЕС.

Руски самолет Ан-124, транспортиращ зенитно-ракетния комплекс "Панцир С1", е излетял от московското летище "Внуково" за Сърбия. Той премина над въздушното пространство на страната ни.

Каракачанов пуснал полет на руски зенитни комплекси за Сърбия

Каракачанов пуснал полет на руски зенитни комплекси за Сърбия

Сръбските ВВС получиха и модернизирани изтребители МиГ-29 от Русия

На борда на Ан-124 се намират първите две от общо шест системи "Панцир С1", които Белград договори миналата година.

По-късно Сърбия потвърди, че самолетът е кацнал в Белград.

По-рано тази седмица военният министър Красим Каракачанов разреши на руския самолет с бойна техника да прелети над България.

"След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитно-ракетен комплекс "Панцир 1" за Република Сърбия", съобщиха в четвъртък за БГНЕС от външното ни министерство.

Атлантическият съвет пита: България разреши ли прелитане на руски самолет с оръжия за Сърбия

Атлантическият съвет пита: България разреши ли прелитане на руски самолет с оръжия за Сърбия

До края на седмицата Русия ще достави на Сърбия първия от шестте зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1"

Преди дни от Атлантическия съвет в София изразиха безпокойство дали Русия ще достави на Сърбия зенитно-ракетни комплекси през въздушното пространство на България.

Миналата година Русия и Сърбия сключиха договор за доставка на "Панцир-С1".

Сърбия закупи от Русия една батарея от ПВО комплексите "Панцир-С1"

Сърбия закупи от Русия една батарея от ПВО комплексите "Панцир-С1"

В една батарея влизат шест "Панцир-С1"

Сърбия е най-големият вносител на руско въоръжение и военна техника в Европа. По-рано западните ни съседи закупиха от Москва седем хеликоптера Ми-17 и Ми-35, а също така получиха като подарък шест изтребителя МиГ-29 и десет бронетранспортьора БРДМ-2МС.

Системата "Панцир 1" е с обсег между 20 и 30 км. Тя може да защитава граждански и военни цели денем и нощем при всякакви метеорологични условия и съчетава ракети и 30-милиметрово оръдие за отбрана в близка зона.

В края на ноември 2019 г. комплексът за пръв път дойде в Сърбия, като тогава руски разчети с него и С-400 участваха в учение, наблюдавано от президента на Сърбия Александър Вучич.

Месец по-рано Вучич се похвали, че Белград ще приеме на въоръжение "Панцир". Сръбските ВВС получиха и модернизирани изтребители МиГ-29 от Русия.