Българската гора е станала с 300 000 хектара (3 млн. декара) по-голяма за последните десет години.

Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по горите Тони Кръстев, цитиран от БТА. Увеличението на горските територии се дължи на разширяването върху пустеещи в съседство ливади, които не се обработват, но и на неправилното измерване на териториите.

Един от големите проблеми при опазването на горските територии е добивът на дървесина и то незаконния. В последните години обемът добив като цяло се увеличава. Паралелно с това голямото предлагане задържа цената, особено на дървата за горене.

Другият проблем това са пожарите. Според статистиката 2/3 от пожарите са в широколистни гори, защото са до населени места.

Около 97 процента от пожарите са в резултат на човешка дейност, а между 8-10 процента са умишлените пожари. Няма причина обаче те да се предизвикват за добив на дървесина, освен ако е с цел да се прикрие нарушение. От всички пожари над 66 процента идват в гората от земеделски земи.

Между 1500 - 1600 лв. на дка струва възстановяването на опожарена гора.

Само 2 процента от горите са засегнати от върхов корояд. Появата му е предизвикана от липсата на редовна сеч в изкуствено залесените гори, което е довело до това те да престареят.

Има политика след 2000 г. за намаляване на изкуственото залесяване, уверява Кръстев.