Това, от което се интересуват крадците е какви ценности се съхраняват в даденото жилище, кога хората не са там и дали жилището е оборудвано с видеонаблюдение или някаква защитна каса. Това заяви инспектор Росен Белишки от "Криминална полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той обясни, че много зависи от каква информация разполагат крадците. Крадците използват светлата част на денонощието, когато хората са на работа, а другият вариант е вечерните кражби - петък или събота вечер, когато хората пътуват, обясни Белишки.

По думите му криминална полиция се опитва да контролира битовите кражби и се справя доста добре. 1733 са разкритите битови престъпления за първите пет месеца на 2021 г., като за сравнение за първите пет месеца на миналата 2020 г., битовите престъпления са били 2 558. Около 30% са разкритите кражби за тази година, а за миналата са 25% С 5% се е повишила разкриваемостта на битовите престъпления, стараем се, каза още инспектор Белишки.

Дело за кражба на агнета се точи близо 20 години

Дело за кражба на агнета се точи близо 20 години

То е прекратено, без да се издирят извършителите

През летните месеци много хора спят на отворени прозорци и това било предпоставка за сериозно престъпление. Крадците са заинтересовани от това къде има информация за по-големи парични суми и се опитват да придобиват информация чрез техни приятели, обясни Белишки.

Той посъветва хората да не казват кога ще бъдат вкъщи и кога не, да осигурят физическа защита на апартаментите си, а дограмата също е уязвима точка. Белишки съветва хората да сложат райбери на дограмата си.

Всеки един гражданин има възможността да избере по какъв начин да се защитава, но дори класическите методи, когато са подбрани по подходящ начин - секретни патрони, здрава врати може да ограничи проникването на крадци в домовете, посочи Белишки.