БСП предлага помощ от една минимална работна заплата за гражданите, които са загубили работата си и не са обхванати от други държавни мерки. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Строителството земеделие и туризъм са секторите, които според социалистите се нуждаят от подкрепа.

Левите ще внесат свои мерки в Народното събрание за живота след карантината. Червените предлагат грижа за най-засегнатите, както и държавна подкрепа за онези икономически сектори, които ще доведат до растеж. Земеделските производители имат проблем с реализацията на продукцията, каза Нинова. Мярката за гарантирано място в хипермаркетите не сработила, по думите й.

Механизъм за държавно изкупуване на стоката и държавата да я пласира по магазините, предлагат левите. БСП иска държавни инвестиции във ВиК сектора. Диференцирано ДДС на храни и лекарства от 9%, искат още червените. Това ще помогне за подобряване на потреблението. Социалистите предлагат и помощ за общините.

БСП внася предложения за защита на работата и доходите в извънредното положение

БСП внася предложения за защита на работата и доходите в извънредното положение

Социалистите искат ясен план за излизане от кризата

БСП иска пълна прозрачност как се харчат парите за борба с коронавируса. Затова столетницата внася искане за анкетна комисия, която да следи как правителството харчи парите за целта. Комисията да се оглавява от опозицията, иска Нинова. Тя предлага комисията да се отчита веднъж месечно пред българските граждани.

Такава била европейската демократична практика. Все още левите не са се запознали с мерките на властта за отпадането на извънредното положение. Някои звучали добре, както призна червеният лидер. В битката за лидер на партията социалистите чакали да се разреши събирането на много хора на едно място, за да се рестартира изборният процес в червената партия.