Нови седем общински и държавни професионални гимназии ще бъдат обновени и преоборудвани с финансиране по управляваната от МРРБ.

Целта е да се създадат условия за модерни образователни услуги чрез подобряване на образователната инфраструктура в професионалните училища. Четири от професионалните гимназии са в направление ветеринарна медицина, горско стопанство и растениевъдство и животновъдство.

С проекти могат да кандидатстват общините Берковица - за Лесотехническа професионална гимназия, Две могили - за Професионална гимназия по селско стопанство "К. А. Тимирязев", Елхово - за Професионална Гимназия по Механизация на селското стопанство "Ернесто Че Гевара", Нови пазар за ремонт на Професионална гимназия по селско стопанство и община Лозница -за Професионална гимназия по ветеринарна медицина и земеделие "Александър Стамболийски". Министерството на образованието и науката може да подаде проект за финансиране на ремонтни дейности в Професионална гимназия по облекло "Ана Май" в Пловдив и Професионална гимназия по електроника и енергетика- Банско.

Целта е да се създадат условия за модерни образователни услуги в сферата на висшето образование чрез обновяване на материалната база, осигуряване на съвременно оборудване и обзавеждане на висшите училища. Тракийски университет - Стара Загора, определен по процедурата, като първи резервен проект при наличие на финансов ресурс след финансиране на списъка с основните проекти.

Управляващият орган на програмата публикува за публично обсъждане проект за изменение на процедурата, съобщиха от МРРБ.

За публично обсъждане е публикуван и проект за изменение на процедурата "Подкрепа за висшите училища в Република България" по приоритетна ос 3 "Регионална образователна инфраструктура" на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020.