Центърът на София ще е с настилка от каменни блокове от гранит, павета, които препращат към стара София и целят да запазят духа на града. А от центъра към периферията на града настилката в кварталите ще е с лесни характеристики. Голямата част от павираните улици, обявени за паметник на културното наследство, запазват своя облик, запазват се и построените преди 1944 г. паважи - отново с цел намиране на духа на стара София. Това обясни главният архитект на София Здравко Здравков, който представи заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова Стандарт за настилки в пешеходните пространства на София, заложен в Наредба за градската среда.

Стандартът ще бъде внесен в Столичния общински съвет (СОС) днес, след това публикуван за обществено обсъждане, като срокът за него ще е един месец.

От думите на архитекта се разбра, че първо е направено изследване на съществуващите настилки и за новите се избират характерни за София цветове, качество и по-висока устойчивост за водоплътност и минусови температури. Разгледани са и такъв тип елементи за бордюри и проектантите вече са изработили препоръки на настилки, пропорции, дебелини. Основно се препоръчват правоъгълни форми. Работено е с екип от Лесотехническия университет по отношение на стандарта за уличното озеленяване, да се въведат правила за това кои дървета могат да се засаждат, да са с ниски корени, за да не се повдига настилката. Определени са и стандартите и детайлите за бордюри и шахти, като се правят комбинации - да са мултиплицирани с растери. Шахтите трябвало да се интегрират и да се съобразят с растера, за да нямат проблем при монтажа.

Оценката установява, че в града има множество настилки, където завършва един ремонт и среща под ъгъл, под 45 градуса. За посадните гнезда е обмислено да са естетически и пешеходците да не се препъват, да са подходящи за хора в неравностойно положение.

Фандъкова планира ударно да строи и ремонтира тротоари в София

Фандъкова планира ударно да строи и ремонтира тротоари в София

Ще бъдат обновени над 690 000 кв. м. тротоари

До 2 месеца ще се изчистят стандартите и предстои да се покажат елементите на градската среда, като те трябва да са с ясна характеристика за кошчета, пейки, улично осветление и всички пешеходни елементи. По думите на арх. Здравко Здравков е заимстван опит на столици в Европа. Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че се цели промяна в законодателство, за да се осъществят проектите, тъй като това се опира на нормативен акт на Столична община, който трябва да стъпи на закон. Срокът за обществени консултации е 1 месец. Очаква се и бъдещите ремонти да се работят по тези стандарти.

От кметството се похвалиха, че след ремонта и обновяването - София вече е с уеднаквени цветове на улични стълбове, спирки на градския транспорт, стандарти за шрифта, улични табели, туристическа навигация и фасадите в зона 2 в Централна градска част. Следващият етап е подмяна на тротоарите.

Също така - от площад "Македония" до "Люлин" вече било еднакъв цвят - "умбре", цвят от Възраждането, свързан с област в Италия.

След приемане на стандарта от СОС - той става задължителен, ще даде указания за всички, а и включва и безопасност, пешеходна достъпност, екология, приемственост.

Фандъкова обясни в заключение, че тази година е заложено началото на голям проект за ремонт на тротоари на стойност 120 млн. лв. за срок от 3 години, като целта е по-добра пешеходна свързаност и стимул на пешеходното движение. Този месец се очакват и нови процедури за текущи ремонти, включително и за тротоарите. Част от бюджета ще се предостави на районните кметове.

Скъпите лампи в София стреснали Кирил Петков
Обновена

Скъпите лампи в София стреснали Кирил Петков

Премиерът не дава на никого да харчи непрозрачни пари