Критериите за прием на децата в училище остават непроменени, като в предходните кампании, но тръгва нова система за електронно класиране на учениците в 1 клас в общинските училища в София. Това заяви заместник-кметът на София по образователни и културни въпроси Тодор Чобанов при представяне й.

Нашата философия за лесно и удобно кандидатстване, която е факт от повече от 10 години се надгражда с нова стъпка - възможност това да се случва изцяло по електронен път, обясни Чобанов. Три години се прилага новият модел, свързан с прием на децата в най-близкото учебно заведение.

168 училища ще приемат над 12 000 първокласници. От 19 април до 28 май е самото регистриране на кандидатите. На 28 май системата ще бъде заключена и ще се пристъпи подготовка за първото класиране. Резултатите ще бъдат публикувани на 4 юни 2021 г. След което ще има регулярни класирания до първия учебен ден, за да може всяко едно дете да намери място в избраното от него училище.

У нас действа много либерална система, като родителите имат право да кандидатстват навсякъде на територията на Столична община за училище за детето си, поясни Чобанов.

Определиха датите за присъствено обучение на учениците от 5-ти до 12-ти клас

Определиха датите за присъствено обучение на учениците от 5-ти до 12-ти клас

Децата в центровете за специална образователна подкрепа могат да учат, ако са под 35

Всички критерии ще бъдат проверявани служебно по електронен път и автоматично за родителите. Ние облекчихме родителите от една много голяма административна тежест, категоричен бе зам.-кметът и допълни, че ако родителите нямат възможност да кандидатстват дигитално, е създадена организация и във всички училища да могат да отидат в учебното заведение и да запишат децата си.

Заместник-кметът в направление "Дигитализация" Генчо Керезов заяви, че новата система с новия дизайн ще заработи от 29 март. В нея е изготвена карта с прилежащите райони в новата система и родителите много лесно могат да проверяват кои са училищата в техните райони и кои са най-близките. Добавени са слоеве за киберсигурност и при вход ще се изискват допълнителни данни. Родителите, които вече са се регистрирали в системата на детските градини и ясли, ще могат да ги преизползват и да подновят паролите си с малко по-сложни. Родителите ще могат да се обаждат на директорите на училищата за съдействие как могат да запишат децата си онлайн в 1 клас.

Документите, които отпадат, са редица заявления, удостоверения и решения за ТЕЛК и други.

Ще има на свободен достъп и видеа с обяснения как да се работи с новата електронна система.

Тодор Чобанов: Класирането не е томбола, но животът е такъв

Тодор Чобанов: Класирането не е томбола, но животът е такъв

Столична община няма точна статистика за останалите извън обхват

Вече не е необходимо да се взима отпуска, за да може децата да бъдат записвани в първи клас, уточни Керезов, който се надява родителите да бъдат доволни.

Бъдещето принадлежи на електронните услуги и успяваме да изпълним големия ни ангажимент - приемът в яслите, детските градини и училищата да бъде максимално лесен, включи се от своя страна Тодор Чобанов.

Прилагайки принципите на закона, ние ще класираме успешно всички деца, които дойдат с желанието да бъдат класирани, увери Чобанов.