Зам.-кметът на София Тодор Чобанов не смята, че класирането за детските градини в столицата е като томбола. "Има ясни критерии и са обхванати по-голямата част от децата. Доближаваме се до най-развитите страни в Европа", заяви Чобанов в студиото на Нова телевизия. Той посочи и че никъде в Европа децата не са обхванати изцяло.

За останалите извън класирането и системата той заяви: "Такъв е животът."

Детските градини в София - лотарията, която остана

Детските градини в София - лотарията, която остана

Когато става дума за проблем, засягащ десетки хиляди семейства, размяната на търсенето на дългосрочни решения с упование в добрата случайност звучи меко казано нелепо

Зам.-кметът увери, че усилията са насочени към изграждане на нови детски заведение и да се разширява капацитетът на градините, за да могат да бъдат приети всички желаещи. "Нашата мисия е такава", бе категоричен Тодор Чобанов. Той бе категоричен, че родителите не трябва да се притесняват за това дали ще се увеличи броя на децата в групите. "Ние се придържаме стриктно към нормативите", подчерта още той. За 4 и 5 -годишните при класиранията ще бъде водещ адресът на детето.

Районните кметове да търсят допълнителни места за детски градини, иска Фандъкова

Районните кметове да търсят допълнителни места за детски градини, иска Фандъкова

СО е получила 65 млн. лева за строеж на нови детски заведения

5-6 000 места е недостигът в яслените групи в София. Столична община обаче не разполага с точна статистика за неприетите в общинските детски заведения, тъй като МОН води статистиката за приетите в частни градини - те са около 3000 в момента.

В процес на изграждане са 145 обекта, инвестиционната ни програма е на стойност 65 млн. лева - което безпрецедентно усилие, което никога до този момент в София не е правено.

Общината не може да насмогне на темпа на жилищното строителство, тъй като законодателството - ЗУТ - е остаряло. "Инвеститорите нямат ангажимент към това, което се случва около тях. Законът за устройство на територията е много стар и това създава проблеми", обясни Чобанов за презастроените квартали, които са без нито една детска градина. Чобанов обаче не отговори на въпрос защо общината продължава да издава разрешителни за строеж на жилищни сгради при липса на възможности за изграждане на подобаваща инфраструктура, включително и детски градини.

С наредба разрешават детски градини да са в сгради, по-близо една до друга

С наредба разрешават детски градини да са в сгради, по-близо една до друга

Детски градини да има и в части от сгради