Възложила съм на районните кметове да намерят нови допълнителни възможности за строителство на нови детски градини, за отваряне на нови групи и разширения. В това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова при поверка на строителните дейности на 51-а детска градина "Щурче".

"Навсякъде, където има възможност по сега действащата Нормативна уредба, така и след промяната, която се надявам час по-скоро да стане факт, да можем да продължим да строим, защото освен инвестициите, които залагаме в бюджета на Столичната община, всяка година с много ясен приоритет заляга строителството и обновяването на училища и детски градини", категорична бе Фандъкова.

През настоящата година до този момент Столичната община е получила 65 млн.лв. за строителство на нови детски градини и училища от правителството.

Фандъкова амбицирана да има детски градини за всички деца в София

Фандъкова амбицирана да има детски градини за всички деца в София

По думите й в момента се строят 8 нови детски градини

Сега остава ние да си свършим работата, имаме готови проекти, работи се по тях и други са на финала. Разчитам на районните кметове, които трябва да направят всичко възможно всеки, който е готов с намирането на терен, с готовия проект, с разрешение за строителство и избран изпълнител, да получи веднага финансирането, за да започне веднага, даде да се разбере Фандъкова.

Тя изтъкна, че 51-а детска градина "Щурче" е изцяло обновена с конструктивно укрепване, ремонтиран покрив, ремонтирана дограма и саниране, което да позволи до 30% намаляване разходите за отопление. Парите остават за детската градина и ще се използват за учителите, персонала и дейностите, увери Фандъкова.

"Над 320 семейства ще могат да бъдат спокойни за условията, в които се обучават и възпитават децата им, с изцяло нови детски площадки на всяка една от групите - да няма дискриминация", посочи градоначалникът.

Тя се надява от 15 септември децата да влязат изцяло в обновената детска градина. Това е една от детските градини, която изцяло е ремонтирана, а средствата са по Оперативна програма "Региони в растеж", финансирана от Столична община. Средствата са в размер на над 2.5 млн. лв.

Детски градини на партери и в офисни сгради иска да строи Фандъкова

Детски градини на партери и в офисни сгради иска да строи Фандъкова

10 нови детски градини се строят в София

Заедно със строителството на детски градини те трябваше да се приведат в нормални условия за децата. До септември месец очаквам да бъдат отворени две изцяло престроени детски градини в столичните квартали "Люлин" и "Младост", подчерта Фандъкова.

Столичният кмет увери, че в последните години се строят нови корпуси, сгради и училища. Мислим за училищата, инвестираме в тях не само заради децата, но при добри условия, да имат възможности за спорт и работа в модерни кабинети, каза още Фандъкова.