В момента строим нови сгради на десет детски градини и предстои да започнем още две - едната от тях още следващия месец. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от bTV.

Днес тя провери как вървят довършителните ремонтни дейности на новата сграда на ДГ 135 "Мое детство" в район "Нови Искър".

Фандъкова обясни, че за градината в кв. "Манастирски ливади" вече има избран изпълнител и се подготвя строителната площадка.

Фандъкова амбицирана да има детски градини за всички деца в София

Фандъкова амбицирана да има детски градини за всички деца в София

По думите й в момента се строят 8 нови детски градини

Строежът на нови детски градини пък вече е започнал в "Нови Искър"," Лозенец", Дружба", "Люлин", "Овча купел"," Владая", "Подуяне"," Изгрев" и "Илинден".

Предстои да бъдат започнати и две детски заведения в "Триадица" и "Студентски".

Столичният кмет посочи, че вече има готови решения, с които да бъдат облекчени условията за строителство на терените. Изискването за отстояния от границите на имота всъщност правят така, че отнемат повечето пространство от детската градина, което ни пречи да правим по-големи сгради, обясни тя.

Фандъкова настоява да има възможност са се строят детски градини на партерни и първи етажи в гъстонаселени райони, както и да се строят в офисни сгради. За целта обаче трябва да бъдат променени две наредби, при които има противоречие между тях

По нейни думи са осигурени 30 млн. лв. за строителство на детски градини и училища.

Нови 10 детски градини се изграждат в столицата, обяви Фандъкова

Нови 10 детски градини се изграждат в столицата, обяви Фандъкова

Фандъкова уточни, че инвестициите в изграждането на нови детски градини и училища са в размер на 20 млн. лева годишно