"Нашата задача и амбиция е да направим максимално много детски градини и ясли, така че за всички деца в София да има места. Това не е лесно на практика, защото имаме много райони, в които не бяха останали терени за строителство на детски градини". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че ситуацията в кв. "Кръстова вада", район "Лозенец" е показателна за това. По думите й битката за терена за строежа на детска градина е била много трудна.

"7-8 години се водиха дела с частници, които имаха претенции към този терен, но успяхме да защитим терена като общински и да започнем строителство на шестгрупна детска градина с басейн и физкултурен салон", поясни столичният кмет.

По думите й деца ще може да се приемат следващата пролет.

Фандъкова подчерта, че близо 3 млн. лв. са инвестирали в детската градина заедно с оборудването и очакват да зарадват около 150 семейства.

"В момента строим 8 нови сгради на детски градини на територията на цялата столична община. Пет от тях ще могат да приемат деца до края на годината. Това са детските градини в "Дружба", "Павлово", "Княжево", "Нови Искър", "Студенстски град". Останалите три ще приемат деца следващата година, допълни кметът.

Фандъкова изтъкна, че инвестициите в образованието за нея са водещ фактор за развитието на икономиката града.

Тя допълни още, че по-голямата част от ремонтите в училищата и детските градини ще приключат за 15 септември, като в 10 от тях се предвижда дейностите да продължат и след тази дата, но е уверена, че това няма да пречи на учебния процес.