Две сгради на Министерство на труда и социалната политика в "Младост" и "Люлин" ще бъдат освободени и ще бъдат превърнати в детски градини, а на два държавни терена в район "Студентски" също ще бъдат изградени детски градини. Те ще бъдат предоставени от Министерство на образованието на Столична община.

Решението е от днес на Министерски съвет, проведен онлайн.

Гласувани са и 50 млн. лв. от държавния бюджет да се предоставят на Столична община целево за изграждане на детски градини и разкриване на нови места за децата. 

"Недостигът на места изисква от Столичната община да предприеме спешни мерки за разширяване на съществуващия капацитет на детските заведение и за изграждане на нови такива, въпреки че инвестира целенасочено и последователно в ново строителство и увеличаване на сградния фонд. Причината е продължаващият приток на млади семейства към столицата като броят на децата, чакащи за прием в детските градини, продължава да расте", пише в решението на МС. Необходимите средства се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2020 г.

Припомняме, днес премиерът Бойко Борисов анонсира решението на среща с регионални кметове в Хасковска област.

Борисов иска място за всяко дете в ясла, градина, училище

Борисов иска място за всяко дете в ясла, градина, училище

Санирането продължава след COVID-19

Припомняме, че този уикенд съкварталци на кмета Фандъкова от квартал "Манастирски ливади" поискаха оставката й именно заради липсата на детски градини.

Проблемът с местата в детските градини особено в София, но и в други от големите градове в страната, е хроничен, като тази година за пореден път без място след трето класиране останаха близо 10 000 деца само в столицата. Една от амбициите на дългогодишния кмет на София Йорданка Фандъкова, формулирано още през 2018 година беше "до две години за всички деца над 3-годишна възраст в София да има място в детска градина, която да е близо до района, в който живеят."

Детските градини в София - лотарията, която остана

Детските градини в София - лотарията, която остана

Когато става дума за проблем, засягащ десетки хиляди семейства, размяната на търсенето на дългосрочни решения с упование в добрата случайност звучи меко казано нелепо

След трето класиране и поредният протест на родители пред Столична община, от ведомството бе обявено подготвяне на изцяло нова наредба за прием в детска градина.

Столична община се отчита с подготовката на проектите за строителство на 16 сгради на детски градини.

Критерият за уседналост за детските градини става по град, а не по район?

Критерият за уседналост за детските градини става по град, а не по район?

Тодор Чобанов очаква 2000 нови места за прием в столицата наесен

За 4 нови детски градини са издадени разрешения за строеж - това са детските градини в "Горна Баня", "Възраждане", "Подуяне" и "Кремиковци".

На етап проектиране са детски градини в райони "Красно село", "Оборище", "Младост", две във "Връбница" - в кв. "Обеля" и в с. Мрамор, две в "Панчарево" - в с. Казичене и с. Бистрица, в две в "Надежда", и две в "Люлин".

Предстои да започне проектиране на нова детска градина в кв. "Манастирски ливади - запад".

Столична община работи за отчуждаването на терени за детски градини в кв. "Манастирски ливади-запад", "Кръстова вада", "Витоша ВЕЦ Симеоново" и "Връбница".

С решение на Министерски съвет по-рано тази година на Столична община бяха предоставени 15 млн. лв. С тях се изграждат детска градина в "Манастирски ливади-изток" за 8 групи, в район "Люлин" за 5 групи и до месец ще започне изграждане на нова детска градина в район "Витоша", м. "Павлово Бъкстон" за 5 групи и училищна сграда за две подготвителни групи в кв. "Бояна".

И в частните детски градини в София нямало достатъчно места

И в частните детски градини в София нямало достатъчно места

Капацитетът им бил за едва 200 деца

В момента Столична община изгражда 13 сгради на детски градини, от които 9 ще бъдат завършени до края на 2020 г. Предстои да започнем строителство и на още 4 сгради - на две нови ясли, едно разширение за яслена група в "Кремиковци" и преустройство на сграда в "Триадица" за две нови групи.