Не е изключено критерият за уседналост за прием в детска градина и училище да стане по град, а не по район, както е сега. Това съобщи зам.-кметът по образование в Столичната община Тодор Чобанов, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че този сценарий не е изключен, тъй като общинските съветници са много активни по тази тема. По негови думи каква ще бъде уседналостта, е и политическо решение.

Чобанов обясни, че законът третира уседналостта не през призмата кой колко дълго е живял в града, а според това, че интересът на детето е да посещава детско заведение или училище най-близо до постоянното му жилище.

Хаос сред родителите във Варна заради системата за прием в детските градини

Хаос сред родителите във Варна заради системата за прием в детските градини

Новите критерии ги объркват при подаване на заявленията

Той заяви, че наесен се очаква да бъдат обявени около 2000 нови места за прием в детските градини в София.

По негови думи в Столичния общински съвет е внесен доклад, който ще позволи незаети места за СОП и хронични заболявания да бъдат освободени за класиране по общия ред.

Чобанов поясни, че броят на децата със СОП и хронични заболявания не е голям - на последното класиране те са били около 30-40. Понастоящем има около 2500 незаети места от тези категории ще бъдат насочени около 1500 към общата опашка, посочи той.

Очаква се до края на годината да бъдат пуснати нови обекти с около 500 места. Нови 60 места от 124 детски градини ще бъдат предложени за класиране на деца от района.

Запитан дали с поправките в наредбата ще бъде увеличена числеността на групите, Чобанов обясни, че максималният брой на децата в група в столицата ще е 28.

Промениха критериите за прием за детските градини в София

Промениха критериите за прием за детските градини в София

Основна тежест за адрес, вече се изисква ТЕЛК