Граждани от столичния квартал "Манастирски ливади" излязоха на протест и блокираха за кратко бул. "Тодор Каблешков" на кръстовището с ул. "Боянски водопад".

Заради липсата на детски градини в квартала, те поискаха оставката на столичния кмета Йорданка Фандъкова, която също живее в района, припомня БНР.

Жителите на район "Триадица", най-вече родители с деца, протестират срещу решението на главния архитект Здравко Здравков да бъде променен плана за регулация и застрояване с частно училище на четири етажа на терен в "Манастирски ливади", вместо предвидената преди това общинска детска градина.

В частното училище ще учат деца, чийто родители имат финансови възможности, казаха майките, които казаха, че нямат възможности и техните деца не са приети в детски градини и ясли.

"Нито една детска градина, нито една ясла, нито едно училище и те тихомълком разрешават на терена да се строи частно училище. Първо, няма общински такива, а те го дават за частно. Кварталът и без това няма улици, и без това е презастроен и само ще се задръства", изтъкнаха майките.

Според тях общината ги прескача и не се интересува от обществения интерес, а само и единствено от частния.

"Тези две деца не бяха приети в нито една ясла. Това не е справедливо. И те плащат данъци", каза една от протестиращите.

1600 деца от 0 до 6 години има в квартала, без да е осигурено за всички посещението им в детско заведение, казаха още майките, а кметът на район "Триадица" Димитър Божилов е на страната на обществения интерес, който изисква добра инфраструктура и общински детски градини.

След протеста на жителите на столичния квартал "Манастирски ливади" срещу отмененото строителство на детска градина, от Столичната община обясниха, че през май със заповед на главния архитект е запазено предназначението на имота.

Предишните намерения на частния собственик да се смени предназначението в терен за жилищно застрояване не са получили одобрение. Сега реално се запазвало отреждането на имота за образователни нужди.