Недостигът на места в общински детски заведения не е от днес. Това заяви пред БНР заместник-кметът по култура, образование и младежки дейности Тодор Чобанов.

Той увери, че Столичната община предприема различни действия за справяне с проблема.

По негови думи до ситуацията се е стигнало заради огромната механична вътрешна миграция към столицата. По данни на националната статистика 68 души на ден официално се преселват от цялата страна в София, като повечето от тези хора са с деца или са млади семейства, които скоро, след установяването си в София, раждат деца и търсят възможност за записване в детските градини, обясни Чобанов.

Близо 8000 деца останаха без място на първо класиране в детска градина в София

Близо 8000 деца останаха без място на първо класиране в детска градина в София

Приети са 9102 деца

Той посочи, че в момента се разглеждат доклади за увеличение на допустимия брой до 30 деца в първа група на детската градина.

Относно искането на родителите с неприети деца в общински заведения да получат обезщетение под формата на ваучер за частни детски градини, зам.-кметът обясни, че и там няма достатъчно места.

По негови думи в момента в лицензираните частни градини в София има не повече от 200-220 деца в яслена възраст. Същото било положението и в лицензираните частни ясли, които просто нямали капацитет да приемат повече деца.

Детски градини на партери и в офисни сгради иска да строи Фандъкова

Детски градини на партери и в офисни сгради иска да строи Фандъкова

10 нови детски градини се строят в София