С три лъча гайдари започна петият фолклорен фестивал в Смолян за хора със специални потребности, съобщиха организаторите на събитието, което протича под патронажа на евродепутата Владимир Уручев.

В събитието участват над 700 изпълнители от 53 съюзни организации на хора с увреждания от цялата страна. През тази година има чуждестранното участие от Македония, Гърция и Сърбия.

Първите издания на фолклорния събор, чието начало беше поставено през 2009 г., се провиждаха на връх Света Неделя, който се намира между Златоград и Неделино. Планинската местност е много красива и одухотворяваща, но за част от хората с увреждания е трудно преодолима.

За да е лесно и удобно за всички, кметът на Смолян Николай Мелемов покани преди година инициаторите на фестивала да го проведат в новия център на града. Пространството пред Родопския драматичен театър е пригодено за придвижване с инвалидни колички. Предоставена е специално изградена и напълно оборудвана сцена.

"Нашето общество ще бъде задължено на вас както материално, така и духовно. Вие сте хората, които може да ни покажете какво значи дух, какво значи борбеност и всеки ден да преодоляваш препятствия. Винаги съм се отнасял към вас като към хора със специфични възможности точно заради трудностите, които преодолявате. Именно заради предизвикателствата, които е поставила пред вас съдбата, сте развили своите способности. Днес е ден, в който вие ще ги покажете на всички." - заяви при откриването на форума Владимир Уручев.

Той сподели, че е изключително щастлив да види колко са силни тези хора във фолклора и в носенето на българския дух.

"Имам едно послание към вас - обединявайте се, защото само тогава ще можем да намерим заедно по-добри възможности да се реализират вашите способности, защото трябва повече хора да ви подкрепят", изтъкна евродепутатът.

Паралелно с фолклорните изпълнения, участниците и гостите бяха приканени да разгледат изложбата базар с ръкоделия и предмети, изработени от хора с увреждания.

Фестивалът се организира от фондация "Център за устойчиво развитие, образование и напредък" - Неделино, и районната организация на Съюза на инвалидите в България. Осъществява се с помощна на Министерството на културата и община Смолян.

Представителят на фондация "Център за устойчиво развитие, образование и напредък" Емил Костов сърдечно благодари за подкрепата, която получават от Владимир Уручев и от кмета на Смолян Николай Мелемов.