Всяко четвърто дете, всеки втори възрастен човек и всяко пето семейство у нас живее в лишения. Затова Българска хранителна банка (БХБ) стартира първата кампания с номер DMS HRANA 17 777 на стойност 1 лв. под надслов: "Стани един от нас. Дари надежда!".

С всеки един лев, който е дарен, БХБ ще осигури 10 порции храна за нуждаещи се деца, възрастни или семейства в затруднение. Всеки месец доброволците на БХБ достигат до 7 100 души и 25 000 нуждаещи се на година, а през складовете на банката на месец минава 1 тон напълно годна за консумация храна. Това е количеството храна, която Българска хранителна банка успява да спаси всеки месец.

По данни на организацията близо 670 000 тона е количеството храна, на година, годна за консумация, която обаче се унищожава. С разхитеното количество биха могли да бъдат осигурени над 2 млрд. порции храна от по 300 грама, с които да се хранят три пъти на ден 1,5 млн. българи.
Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ, по време на обявяването на кампанията добави, че това се случва благодарение на 750 доброволци годишно, както и с помощта на десетки български компании, дарители на храна, експертиза и доброволчески труд.

Миланова обяви, че с кампанията ще дадат възможност на всеки човек да прегърне каузата на Българска хранителна банка.

Според данни за бедността в страната над 1,58 милиона българи живеят под прага на бедността с по-малко от 330 лв. на месец. Хранителна банка оперира от 2012 г. и е единствената организация в България, осъществяваща подобна дейност. Постигнатите резултати сами говорят за ефективността й. За петте си години на работа банката е достигнала до над 60 000 човека в повече от 80 населени места в страната.

През 2016 г. БХБ е успяла да достигне до двойно повече места в сравнение с 2015 г. и да помогне на 35% повече нуждаещи се. След отпадането на ДДС за дарените храни от януари 2017 г. организацията очаква поне двоен ръст на обемите спасена храна. Сред дарените храни най-голям процент имат млякото и млечните десерти 37%, следвани от пресните плодове и зеленчуци - 34% от всички дарения. От БХБ отчитат също трайно нарастване на дела на дарените хляб, масла и консерви.

Българска хранителна банка е фондация с общественополезна дейност, чиято основа цел е да работи за намаляване на глада и ограничаване разхищаването на годна за консумация храна в България. Помощта достига до деца, лишени от родителски грижи, хора с увреждания, кризисни центрове, многодетни семейства, комуни за хора със зависимости.

Лице на кампанията е актрисата Силвия Лулчева от сериала "Столичани в повече". С "думите непобедима лудост е добротворството и доброволството", водещата на събитието се обърна към събралите се гости - дарители на храни и доброволци, които получиха грамоти в знак на благодарност за подкрепата за каузата на Българска хранителна банка.

Сред отличените е и националният омбудсман Мая Манолова.