ПОСЛЕДНО:
Заради Украйна преобърнахме срещата на ОССЕ с главата надолу, заяви външният ни министър Соломон Паси.
След срещата на тройката генералният секретар на организацията Ян Кубиш замина за Украйна, където тази вечер ще участва в кръглата маса, информира още Паси.
Това стана един час след срещата на представителя на Юшченко Борис Тарасюк с тройката на ОССЕ - външните министри на Холандия, България и Словения - на която стана ясно, че темата Украйна няма да намери място в подготвяната обща декларация, която трябваше да демонстрира консенсуса и добрата воля на страните от ОССЕ.
Сами се сещате заради кого темата Украйна ще е извън декларацията, заяви Тарасюк.
По-късно министър Паси уточни, че форумът има готовност да включи такъв текст към декларацията, стига да бъде постигнат пълен консенсус.

Междувременно стана ясно, че Франция ще даде няколкостотин хиляди евро за подпомагане на повтарянето на втория тур от изборите в Украйна, която, по думите на министър Барние, е взела мъдро решение.

При изключителни мерки за сигурност в 9.30 в столицата бе открита 12-та среща на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Преди това, повече от 90 минути българският външен министър Соломон Паси посреща колегите си от 44-те страни, участващи във форума.
Автомобилите на първите дипломати пристигаха на интервали през минута, след което Паси приветства всеки един поотделно.

Малко преди 9.30 в НДК дойдоха държавният глава Георги Първанов и премиерът Сакскобургготски.

Очаква се по-късно днес в София да кацнат държавният секретар на САЩ Колин Пауъл и руският външен министър Сергей Лавров.

Политолозите
Срещата на министерско ниво на ОССЕ ще бъде терен на сблъсък между Русия и западните държави и това едва ли ще даде възможност за пробив в отношенията, който да доведе до сериозно преобразуване на организацията.
В ОССЕ позициите се делят на позиция на Русия и позиция на другите държави.
Като председател на ОССЕ България даде своя принос за стабилизиране на обстановката, за търсене на трайни решения, заяви предидентът Георги Първанов в приветствието си към участниците в 12-ата министерска среща на Организацията.
Той подчерта, че ОССЕ се е утвърдила като изключително важен инструмент за предотвратяване на конфликти, управление на кризи и следконфликтни възстановявания.
Срещата в София е призвана да служи за бъдещето на сигурността в Европа, кагеторичен бе държавният глава.
Моята страна ще работи за недопускане на нови разделителни линии в рамките на ОССЕ, заяви той и изрази надеждата, че софийската среща ще предложи решение за адаптиране на ОССЕ към реалностите на 21 век.

Българското председателство постигна изграждането на стратегически мостове на сътрудничество, каза в своето слово министър-председателят Симеон Сакскобургготски.
Според него ние сме успели да мобилизираме вниманието на държавите от ОССЕ върху необходимостта от адаптиране на организацията към новите реалности и заплахи.
Премиерът отново подчерта ролята на България като фактор на стабилността в Европа и отбеляза, че срещата на министрите в София е кулминацията на българските дипломатически усилия пред последните години след приемането ни за пълноправен член на НАТО, приключването на преговорите с ЕС и подписването на заключителния акт на Междуправителствената конференция на Съюза за приемане на Европейска конституция.
Началото на словото на премиера бе маркирано от един личен елемент.
Сакскобургготски припомни, че дълги години е бил изгнаник и създаването на ОССЕ преди 30 години в Хелзинки му е вдъхнало надежда, че отново ще живее в родината си.

Очаквам на министерската среща на ОССЕ да се даде обективна оценка на случващото се в Украйна.
-- Б.Тарасюк (пред р.Нова Европа)
Над 2000 делегати от всички европейски страни, САЩ и Русия участват във форума.
Основна тема на пленарните сесии днес и утре и на десетките двустранни срещи ще бъде борбата с тероризма, трансграничната престъпност и кризата в Украйна.

Соломон Паси ще предложи мерки за усъвършенстване на способността на организацията, за да може да отговори адекватно на новите предизвикателства към сигурността в началото на 21в.

ОССЕ е най-голямата структура за сигурност в света. От 1 януари председателството на организацията се поема от министъра на външните работи на Словения Димитри Рупел.



Какво е ОССЕ
ОССЕ се ражда в ерата на разведряването в началото на 70-те години на миналия век. Тогава Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа е създадено като форум за диалог между Изтока и Запада.

На 1 август 1975 в Хелзинки е подписан Заключителният акт, регламентиращ редица ключови анжажименти на страните във военно-политическата сфера, областите на икономиката и опазването на околната среда, а също така и правата на човека, залегнали в основата на т.нар. Хелзингски процес.

За България под документа стои подписът на тогавашния държавен ръководител Тодор Живков.

На срещата в Будапеща през 1994 СССЕ става Организиция за сигурност и сътрудничество в Европа, което придава нов политически импулс в дейността.
Като резултат на срещата на върха в Лисабон две години по-късно ОССЕ повишава значително ролята си за засилване на сигурността и стабилността в трите измерения – военно-политическо, икономическо/екологично и човешко.

В ОССЕ членуват 55 държави, разположени на географската карта от Ванкувър до Владивосток. В момента организацията има 18 мисии в държави в Европа и Средна Азия.
В Секретариата на ОССЕ и нейните институции работят около 420 души, командированите международни сътрудници от страните-участнички са около хиляда.

2600 души от съответните страни са ангажирани в мисиите но организацията. Бюджетът на ОССЕ е 179,8 млн. евро.