Пловдивският съд отказа да регистрира сдружението на Мендерес Кунгюн, съобщи електронното издание Пловдив24.

Част от приетите на учредителното събрание и заявени за вписване цели на сдружението с нестопанска цел "Национално турско обединение" са с политически характер, което е в нарушение на член 12 от Конституцията, забраняващ извършването на политическа дейност от граждански сдружения, пише в мотивите на съда.

Според магистратите Мендерес Кунгюн би могъл да претендира за регистрация по Закона за политическите партии, след като си поставя цели като "развитие на политическия плурализъм с цел демократизиране и демонополизиране на турската общност".

Друг е компетентният съд, който следва да преценява дали уставът и задачите на сочената като сепаратистка формация съответстват по същество на конституционните изисквания, се казва в официалното становище на Окръжния съд в Пловдив. То подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Доволни сме, че институциите си свършиха работата след сигнала, който им подадохме, коментираха от ВМРО. Точно членовете на ВМРО сигнализираха прокуратурата за готвеното учредително събрание на националното турско обединение на 20 май и провалиха провеждането му в Пловдив.

Според депутата Бойко Ватев днешното съдебно решение е добър сигнал, че една антибългарска и сепаратистка организация няма шанс за съществуване в България.