Прокуратурата във Варна предаде на съд 38-годишния Огнян за държане на порнографски материали и за разпространение чрез интернет на филми и клипове, съдържащи сексуални извращения с деца, ненавършили 18 години.

IP - адресът на варненеца бил засечен при европейска спецоперация на Интерпол в 96 държави. Операцията проследила потребителите на мрежа за разпространение и споделяне на порнографски материали с деца.

По сигнал на Интерпол от германския град Висбаден било образувано досъдебното производство срещу 38-годишния мъж за извършени продължавани престъпления.

Огнян е обвинен в това, че между 15 септември и 25 ноември 2015 г. той е държал компютър с два твърди диска и преносим твърд диск с филми и клипове, на които имало сексуални сцени между деца от един и същ и различен пол.

В периода между 4 и 23 ноември Огнян разпространил тези видео материали чрез интернет в приложение за обмен на файлове порнографски материали с деца.

Когато властите във Варна получили сигнала от Интерпол веднага претърсили жилището на Огнян. Оттам иззели материалите с порнографско съдържание.

Освен компютърно-техническа, по делото била назначена и аудиовизуално-художествена експертиза, която установява възрастта на участниците в порнографските филми и клипове по физическото развитие на децата като съвкупност от морфологични и функционални признаци.

Предстои делото срещу Огнян да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.