Грозно е да ме принуждават към второ изгнание. Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в Рилския манастир във връзка с решенеито на Софийския градски съд, че Дворецът "Врана" е държавна собственост.

СГС: Дворецът "Врана" е на България

СГС: Дворецът "Врана" е на България

Имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата

Сакскобургготски каза: "Това е вече едно систематично преследване от години... Сега, идвайки насам, си мислих колко години, 75 вече, смея да кажа, жена ми е свидетел, съм полагал усилия да поддържаме и духа и всичко на българщината в чужбина по времето на изгнанието. Да видя сега в края на живота ми така да ме изтезават и мъчат с някакви изцяло измислени и фалшиви предпоставки, претенции, е тежко. Ще Ви кажа, че има един момент, където си мислих колко би било грозно да ме принудят и то при една демократична България към второ изгнание."

Припомняме, на 23 август Софийският градски съд реши, че Дворецът "Врана" е на България, а не на Симеон Сакскобурготски. По думите на бившия премиер това решение го кара да се чувства омерзен.

Държавата не е дала една стотинка за двореца "Врана", заяви адвокатът на Симеон

Държавата не е дала една стотинка за двореца "Врана", заяви адвокатът на Симеон

По думите ѝ политическата класа е употребила съда

На въпрос как точно той си обяснява решението и дали това се дължи на политическа обстановка, Сакскобурготски заяви, че откровено мисли така, защото фактите били такива.

"Ако погледне човек фактите и друго, няма въобще причини за неща в една цивилизована, демократична, европейска страна. Частната собственост е нещо неприкосновено", каза още той.