За нередности по дело срещу МОСВ и съмнително отсъждане при конфликт на интереси, съобщава "Труд".

Върховният административен съд излиза с определение по предварителното изпълнение на решението на ведомството за извършване на екологична оценка на проектоплана за управление на НП "Пирин". Делото е заведено от Тома Белев и срещу МОСВ.

На 5 май 2017 г. съдът отсъжда в полза на Белев срещу екоминистерството.

"Труд" проследява обаче връзката между председателя на съдебния състав на ВАС съдия Атанаска Дишева, чийто съпруг Генади Дишев е съпартиец на жалбоподателя Тома Белев. И двамата са членове на "Да, България" и бяха кандидати за парламента съответно от Ловеч и Кърджали и София.

Освен по партийна линия двамата имат допирни точки и в чисто бизнес отношения. Генади Дишев е заемал ръководни длъжности и продължава да членува в неправителствената Асоциация "Активни потребители", които пък членуват в една мрежа с Фондация "Биоселена". Фондация "Биоселена" пък е партньор по проекта "За Балкана и хората" заедно с Асоциацията на парковете в България, управлявана от Тома Белев, и WWF-България, управлявано от жената на Тома Белев.

Стойността на проекта "За Балкана и хората", който се изпълнява в три парка в Стара планина, е 4 790 000 швейцарски франка, като 4 200 000 швейцарски франка са грант по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. А Генади Дишев е един от малкото членове на Българо-швейцарската търговска камара

При такава връзка защо не е направен отвод, пита разследването като се позовава на чл. 22 от ГПК.

Самата съдия Дишева беше номинирана за член на Висшия съдебен съвет от приближена до партията на Христо Иванов и съпруга й неправителствена организация.

"Труд" е изпратил въпрос до ВАС защо съдия Дишева не е направила отвод по дело от висока обществена важност, когато съпругът й е политически и професионално свързан с жалбоподателя. Ще бъде сезиран и Инспекторатът на ВСС, за да извърши проверка дали това не е пореден пример на задкулисието в съдебната система.