Надеждите са, че на 12 април трябва да се върнат в клас учениците от целия начален етап и приоритетно 7-и и 12-и клас. Това заяри пред БТВ Диян Стаматов, представител на учителското съсловие и директор на 119 СУ. В студиото бе и Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование", който иска да се мисли за диференцирано връщане на учениците, защото се е видяло, че заболелите ученици и учители далеч не са били толкова много.

На въпрос трябва ли да се намали материалът за матурите за 7 и 12 клас, Стаматов смята, че след ваканцията трябва да има редакции, наложени вече и в съсловието. "Миналата година имаше проучване за редактиране на материала и е правилно да се направи и на този етап, защото втора година е дистанционно обучението", каза Стаматов, подчертавайки, че дистанционното обучение върви добре. За 7 клас директорът смята, че трябва да има съвременни автори, които са четими и позитивни, без архаизми, а с думи в произведенията, които учениците познават.

Омбудсманът поиска от МОН да редуцира материала в матурите за VII и XII клас

Омбудсманът поиска от МОН да редуцира материала в матурите за VII и XII клас

И отново настоя за отмяната им за IV и X клас

От своя страна Петров смята, че редовното обучение не може да се приравни с дистанционното. Огромна част от учениците не са ефективни, каза той. Проучване на МОН пък показва, че по време на дистанционното обучение са изпаднали само 1% от учениците. Стаматов смята, че данните са оптимистични, но според Петров процентът е съвсем различен - близо 10%.

Стаматов добави, че външното оценяване не трябва да отпада за 4 и 10 клас, за да се види нивото на подготовка и да се проверят пропуските на учениците . Петров обаче не е съгласен, тъй като "за в бъдеще трябва да се започне с промени от начален етап".