Българите не са убедени, че строгите мерки въобще вършат работа, въпреки че 59,3% от хората одобряват заявения ограничителните мерки, които са до 21 декември. 21,8% са против, а останалите не могат да преценят. Българите честно признават, че едва ли ще спазват изолация в предстоящите празници. 74,4% възнамеряват да се видят с близки и приятели, а изолация ще пазят 18,2%. Има и известен дял колебаещи се.

47,8% приемат, че само маски, дистанция и хигиена биха били достатъчни. 39,2% приемат становището, че твърдите мерки реално работят. Останалите се колебаят. Това сочат данни на експресния телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен в периода 7-9 декември.

Снимка 509650

Източник: Галъп интернешънъл

42,1% от запитаните приемат, че дистанционното обучение е неефективно и следва да се прекрати. 41,7% мислят обратното, а 16,2% се колебаят.

38,5%, например, смятат, че каквито и мерки да се взимат, повечето хора трябва да преминат през COVID-19 и тогава ще свърши пандемията. 31,1% обаче приемат обратното гледище, а цели 30,4% не могат да преценят.31,1% обаче приемат обратното гледище, а цели 30,4% не могат да преценят.

Загадка било как се хващат COVID случаите - лабораториите не работят през уикенда

Загадка било как се хващат COVID случаите - лабораториите не работят през уикенда

В болниците още не са усетили ефекта от мерките

По отношение на ваксините-41,3% смятат да се ваксинират, когато е възможно. 46,7% не възнамеряват. Останалите се колебаят. Делът от 41% не е малък на фона на обичайните няколко процента ваксиниращи се у нас. 36,7% имат доверие на лекарите у нас, но 35,2% нямат. Останалите не могат да преценят.

Това означава, че първоначалното пълно упование на обществото в труда на няколко професионални гилдии в кризата сега донякъде е ерозирало. Тази ерозия е закономерна с времето. А и в първите седмици на заразата имаше всъщност екстремно високи стойности - най-вече заради страха - и те и бездруго няма как да се запазят. Освен това, в отговорите си сега за лекарите хората вплитат и част от отношението си към здравната системата въобще. Това допринася за допълнителна потенциална имиджова щета.