Лабораториите не работят от петък на обяд до понеделник. За мен е загадка как се хващат случаите. Това заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници у нас д-р Неделчо Тотев.

Той посочи, че към момента в болниците не са усетили ефекта от мерките, но допълни, че тази седмица потокът от пациенти би трябвало да намалее.

Д-р Тотев поясни, че в болницата поддържат около 30 легла за средно тежки и леки случаи на пациенти с коронавирус. Тежките случаи би следвало да се поемат от болниците в Стара Загора. Последната седмица обаче тези легла са били презапълнени и е било невъзможно да бъдат транспортирани пациенти.

"Не е проблемът да закачиш един пациент на респиратор. Проблемът е кой ще проведе проследяването и реанимационната терапия. Нямаме хора, които да наблюдават денонощно този случай", обясни медикът.

По негови думи силно е намалял потокът на пациентите с различна патология от коронавирус, тъй като самите пациенти се опасяват да не се заразят с вируса в болниците.

Ваксина искат едва 9% от очакваните през първата фаза за имунизация у нас

Ваксина искат едва 9% от очакваните през първата фаза за имунизация у нас

До момента са се записали близо 21 500 души от очаквани 243 600

Д-р Тотев бе категоричен, че взривоопасното покачване на броя на заразените пациенти няма как да бъде поето от системата, колкото и реанимационни легла да бъдат разкривани.

Той посочи, че много здравни работници са заразени, а когато неподготвен човек се вкара в такава среда, той преосмисля плановете си и това води до оставки.

Шефът на чирпанската болница изрази опасение, че голяма част от лечебните заведения ще затворят, защото няма да могат да отговорят на изискванията.

"Най-големият проблем през последната седмица е да осигуриш реанимационно легло за пострадал, който трябва да бъде закачен на апарат. От това с колегите ни настръхват косите", заяви той.

Според него сред медиците няма да има масовост при ваксинирането срещу COVID-19, тъй като не познаваме ваксината добре и тя не е изпитана достатъчно дълго време.

62-ма починали от коронавирус за денонощие

62-ма починали от коронавирус за денонощие

497 нови случая, 1963 излекувани за последното денонощие