В България има в момента 20-30 бранда, които спазват нормите за традиционно производство на българско саламурено сирене. Проблемът не е човек, ако се излъже веднъж. Проблемът е, че това става практика на купуване. Това каза зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадишки в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че когато продуктът е с по-голямо съдържание на вода - микробиологичният процес в зреенето му е по-различен. Според него по този начин трайността му се намалява, но се влошават и неговите микробиологични качества.

Присадишки посочи, че в България спрямо предходните години тенденцията за работене с вносно мляко намалява. На този етап няма в животновъдството кой знае какви субсидии. Тази година ще има с 20% по-малко консумация на млечни продукти на база туризма.

БАБХ констатира Листерия в кашкавал и ниска масленост в сирене в София

БАБХ констатира Листерия в кашкавал и ниска масленост в сирене в София

Съставени са актове на фирми и е дезинфекцирано предприятие

Изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов коментира, че последното проучване е било насочено към продукти с цена под 9 лева, над половината бяха с изключително съдържание на вода - около 1/3 над стандартното, добави той. Тази вода не може да се задържи сама, трябва да има помощни вещества, тоест говорим за умишлена практика, отбеляза Николов.

От "Активни потребители" са предложили да се добави нов показател в наредбата за имитиращи продукти, който да ограничава количеството вода, което е и предвидено в проекта за наредбата.

Ако едно нещо струва 10 лева, а друг продукт - 8 лв., но с 20% повече вода - и в двата случая ще получите еднакво количество хранително вещество, но във втория ще получите измама и скъпа вода. Всяко едно необявено вещество в дадена храна може да бъде опасно, подчерта Николов.

Вместо евтино сирене купуваме ли скъпа вода?

Вместо евтино сирене купуваме ли скъпа вода?

Асоциация „Активни потребители“ предлага нормативна промяна

В България има големи бели петна, в които лабораторен контрол няма. Има множество храни, които остават извън обхвата на акредитацията, обясни изпълнителният директор на "Активни потребители".

До 60% е предвидено да бъде допустимото количество вода в сиренето. "До края на октомври-ноември предполагам, че наредбата ще бъде в сила, заключи Николов.