Само по отношение на един човек е приложено подслушване със специално разузнавателно средство по делото "Галерия".

Това заяви говорителят на ДАНС Зоя Димитрова, цитирана от БНР.

Припомняме, вчера премиерът Борисов нареди делото да бъде разсекретено.

Специална комисия,назначена от бившия ръководител на агенцията Петко Сертов, е наредила декласификация на част от документите по разработката за подслушване на журналисти, каза още Димитрова.

Тя добави, че по делото „Галерия" съществуват две групи документи- едните, които са изготвени в ДАНС и другите, които са изработени в МВР.

Димитрова уточни, че в първата група възможността за премахване на нивото на класификация би могла да се случи при отпадане на основание за защита на класифицираната информация. Това решение взима председателят на ДАНС.

Димитрова добави, че за втората група документи становището на Държавната комисия за сигурността на информацията, изпратена до ДАНС е, че това разсекретяване трябва да стане от съответното поделение на МВР, където са създадени тези документи.

А това са разпечатките на проведени разговори от мобилни телефони и установки на техните собственици, тоест резултатите от прилагането на СРС-та там, заяви тя,

Говорителят на ДАНС каза още, че огласяването на данни получени от СРС-та остава наказуемо според закона, дори и ако е в сила процедура по декласификация на съответната информация.