До над 300 хил. души достигна посланието "Пиши, когато стигнеш" за месец, съобщават от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Преди всяка прожекция в повече от 30 киносалона в страната през декември бе излъчван краткият информационен клип на агенцията, който нагледно показва какви са опасностите от използване на мобилен телефон, докато се шофира. Инициативата се реализира в партньорство със Сдружение "Асоциация на българските киносалони". От 4 декември 2019 г. до 2 януари 2020 г. видеото бе излъчено повече от 10 хиляди пъти на големия екран.

Видеото на ДАБДП е с продължителност 20 секунди и акцентира на последствията, ако отделим дори само за няколко секунди вниманието си от пътя, за да отговорим на важно за нас съобщение по телефона си. В това можеха да се убедят и зрителите в киносалоните в Благоевград, Бургас, Габрово, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, Плевен, Пловдив, София, Търговище, Ямбол, Карлово, Сандански, и Сапарева Баня през изминалия месец.

По данни на МВР всяка четвърта тежка катастрофа у нас е само с едно превозно средство (т.нар. самокатострофирали). При тях са загинали 193 души и са ранени 2010 човека през 2018 година.

Експертите по пътна безопасност са категорични, че една голяма част от тях са претърпели инцидент заради отвличане на вниманието. Най-голям фактор за това е мобилният телефон. Затова Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" призовава - Пиши, когато стигнеш!