187 наказателни постановления е издала полицията на собственици на заведения, в които е имало деца до 16 години без придружител в часовете от 22.00 до 6.00 сутринта за последната половин година, предаде БНР.

Данните представи в парламента депутатът от СДС Ваньо Шарков след въпрос до министъра на вътрешните работи. Според Закона за закрила на детето средствата от тези глоби трябва да постъпват в центъра "Фонд за лечение на деца".

С глоба или имуществена санкция от 1000 до 2000 лв. се наказва всеки управител на заведение при подобно нарушение. Депутатът Ваньо Шарков пресметна, че тогава във фонда за лечение на деца би трябвало да са постъпили поне 187 000 лв.

"Издадените наказателни постановления, макар и да са малко, пак с оглед това, което виждаме, детското насилие и злоупотребата с алкохол, която се шири сред децата, в крайна сметка това трябваше да бъдат средства, които да постъпват във фонда за лечение на деца", каза той.

В отговор до депутата министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски посочва, че във фонда не са получени средства от санкции и глоби по този член от Закона за закрила на детето. Директорът на фонда за лечение на децата д-р Николай Добрев потвърди това и посочи, че постъпленията във фонда са само от дарения.