В близко бъдеще санкциите срещу Русия ще бъдат отменени.

Това заявява новоизбраният президент на България Румен Радев в интервю за France24. Излъчването му предстои на 14 януари, а в него Радев коментира Русия, Крим, ЕС, мигрантската криза, енергийната диверсификация и новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Радев изтъква, че историята ясно показва, че такива рестриктивни мерки вредят и на двете страни.

Решението на ЕС за вдигането на санкциите трябва да бъде единодушно, солидарно. България ще следва тази политика, изтъква той.

По отношение на анексирането на Крим от Русия Радев отговаря, че са необходими реализъм и прагматизъм.

Крим е украински, на украинската карта, но де факто е руски. Не можем да пренебрегнем реалността, че има руски флаг в Крим, това е реалността. Бъдещето ще бъде решено от гражданите на Крим, посочи той.

Според него много важен въпрос е дали жителите на Крим искат да се върнат в Украйна.

Трябва да се намери цивилизовано решение, поясни бившият летец и поиска подход в политическия дебат по въпроса.

Радев изтъква още, че членството на България в ЕС е стратегически избор. Той обяснява, че страната се е присъединила към съюза с големи очаквания, но те не съвпаднали с реалността.

Не можем да приемем Европа на две скорости, изтъква той и посочва, че България заслужава да стане член на Шенген, след като е изпълнила всички изисквания за членство.

Това не е добре за общата сигурност, тъй като страната трябва да има достъп до Шенгенската информационна система. Ние сме външна граница и нямаме достъп, казва още той.

Радев коментира и кризата с мигрантите.

Предоставената помощ за границата ни, по думите му, е много важна, но не е достатъчна, необходима е също и солидарност.

Нашият народ е състрадателен народ, винаги помагаме на хора в нужда, подчертава Румен Радев, но и посочва, че има огромна разлика между бежанци и мигранти.

Според него настоящата ситуация е несправедлива за държави по периферията като България, Гърция и Италия, където според европейските правила мигрантите и бежанците първо трябва да се регистрират.

Радев се обявява категорично за спиране на мигрантите преди да влязат в ЕС.

Европейците започват да осъзнават, че безконтролният мигрантски поток носи риск за сигурността и увеличава риска от тероризъм. Не трябва да позволяваме мисленето, че терористичните атаки ще бъдат част от ежедневието ни. Социалната система е под натиск от мигрантската вълна. Готови сме да помогнем на хора в нужда, но е необходим някакъв лимит. България няма неограничен финансов ресурс, заявява още той и призовава за определяне на ясни критерии за интеграция.

Относно икономиката Румен Радев се обявява за ясен, реалистичен и прагматичен подход, като икономиката да не се поставя под контрола на политиката.

Радев е убеден, че страната ни се нуждае от многостранен подход и икономиката не трябва да бъде предрешавана от политиката.

По отношение на диверсификацията на енергийните ресурси, новоизбраният държавен глава на България съобщава, че страната ни полага усилия за различни енергийни доставки, но според него не е важно откъде идват енергийните доставки, а стабилността на доставките и ниските цени на ресурсите.

Той изразява безпокойство си от последното развитие в енергийната област, тъй като България с естествената си географска позиция може да бъде център на енергийни коридори, а вместо това е заобикаляна, имайки предвид "Турски поток".

За Доналд Тръмп Румен Радев смята, че милиардерът мисли за бъдещето на САЩ и приоритетно поставя интересите на американците. Позитивното е, че той не е роб на политически предразсъдъци, а търси прагматичен подход, диалог с Русия, което важно за ЕС, заключи Радев.