emaxpress
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е връчила наказателни постановления на трите електроразпределителни дружества.

Те са резултат от одита, който регулаторът им направи през лятото. Рекордьор по нарушения са ЧЕЗ, следвани от ЕОN и ЕVN.

Енергото в западна България е получило девет акта. Е.ОН, които доставят тока в североизточна България, имат осем, а EVN, които оперират с мрежата в югоизточна България - шест акта.

Монополистите имат три дни да възразят писмено пред държавата и следващата седмица комисията ще обяви глобите за всяко едно от нарушенията.

Те ще бъдат пропорционални на вредите и нарушенията, които са извършени. Издали сме такива актове, за които е безспорно, че има нарушения, посочи Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР, цитиран от БиТиВи.

ЕРП-тата не приемат решения на ДКЕВР.
                                    Още...

 За всеки един акт максималната глоба по закон може да достигне един милион лева. Но според членове на комисията, санкциите няма да са толкова големи.
ДКЕВР задължи ЧЕЗ да намали наполовина цените за повторно включване на електромерите на неизрядните си абонатите.

След като Върховният административен съд отхвърли предишно решение на регулатора, ЧЕЗ започна да взима от клиентите си по 40 лв. за стандартно и по 80 лв. за експресно пускане на тока, прекъснат заради неплатени сметки.

Решението на ДКЕВР вече е влязло в сила. На практика това означава, че таксите вече са в размер на 20 лв. за повторно включване до 24 часа и 40 лв., ако потребителят иска това да стане веднага.  

Аргументите на ЧЕЗ са, че имат основание, защото разходите им са по-високи. Ние сме направили свой анализ и смятаме, че тези по-високи разходи могат да бъдат избегнати, коментира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Семерджиев допълни, че към момента от 9 830 абонатни станции само 60 са поискали пускане на парно.

Въпреки че софийската топлофикация оставала с най-ниските цени в страната, рекордът за най-много неплатени сметки държат нейните абонати, изтъкна още той.