Обвинените за купуване на гласове бивш депутат от ДПС Илия Илиев и съучастникът му Иван Тодоров не са предлагали паричен подкуп на ромското население в Ямбол по време на парламентарните избори през 2014 година.

Това стана ясно от свидетелските показания на четиримата призовани свидетели по делото в Софийския градски съд. Интересното е, че и четиримата свидетели - Георги Асенов, Атанас Андреев, Михаил Малинов и Иван Малинов са осъждани.

ДПС депутатът Илия Илиев втори път си даде имунитета

ДПС депутатът Илия Илиев втори път си даде имунитета

След искане на Цацаров

Според обвинението Илия Илиев и Иван Тодоров са купували гласове в ромския квартал на Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г. Тогава Илиев и Тодоров са били кандидати за депутати от ДПС.

Илиев има три обвинения за купуване на гласове и, ако вината му се докаже, може да бъде осъден на от 1 до 6 години затвор. Същото наказание грози и съучастникът му Тодоров.

В съдебната зала свидетелите споделиха пред съдебния състав, че не са получавали парични средства, но са гласували на парламентарните избори през есента на 2014 г. Никой не ги е молил да гласуват за определена партия и не са били включвани в списъци.

Не съм престъпник, обяви Илия Илиев и се отказа от имунитета си

Не съм престъпник, обяви Илия Илиев и се отказа от имунитета си

Нека съдът, прокуратурата да си свършат работата

Те си говорили с Иван Тодоров в ресторант в Ямбол за изборния ден, но не са получавали пари, за да гласуват за определен кандидат.

Магистратите прочетоха показанията на всеки един от четиримата свидетели, разпитани и дадени по време на досъдебното производство, в което те са обяснили, че Иван Тодоров, известен още като "Хлебаря", им обещавал по 150 лева за работа - каране на хора от махалата да гласуват. И четиримата свидетели обаче отрекоха да са казвали подобно нещо в досъдебното производство.

И въпреки многократните въпроси от страна на съда и на прокуратурата дали са получавали пари, за да гласуват на парламентарните избори един от свидетелите - Георги Асенов отсече: "със 150 лева какви гласове можеш да купиш?".

Четвъртият свидетел по делото - Иван Малинов също отрече да е получавал 150 лева.

Съдът насрочи следващото съдебно заседание за 20 ноември от 10.30 ч.

Припомняме, Илия Илиев е избран за общински съветник в Столичния общински съвет от групата на ГЕРБ през 2007 г. Там бе председател на постоянната комисия по демографска политика и превенция на социалните рискове.

Той е известен с репликата си от 28 септември 2011 г., произнесена при напрежение в циганските квартали на София - Факултета, Филиповци и "Христо Ботев" срещу мирно протестиращи граждани: "Те да се радват, че ние укротяваме хората и не сме тръгнали и ние натам. Защото, ако тръгнем 2000 човека и ние в центъра не искам да си представям какво може да стане.".

Освен сегашните обвинения, през 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Илиев, който вече бе депутат. Причината - когато е бил общински съветник паралелно с обществената дейност е контролирал три търговски дружества чрез подставени лица.

Тогава Илиев бе съден заедно с транспортния зам.-министър Антон Гинев за източване на НКЖИ.