СГП предаде бивш народен представител и бивш заместник-министър на съд за източване на Национална компания "Железопътна инфраструктура", съобщиха от Софийската градска прокуратура.

От Софийска градска прокуратура внесоха в Софийския градски съд обвинителен акт срещу бившия депутат от ДПС Илия Илиев и бившия зам.-транспортен министър Антон Гинев, който е и бивш изпълнителен директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Обвинение са и Огнян Георгиев, бивш директор на железопътна секция в град Русе и Кръстю Дискосков, директор на поделение "Транспортно строителство и възстановяване" - Горна Оряховица.

Всички обвиняеми са със взета мярка за неотклонение "Подписка" с изключение на Кръстю Диксоков, който е без мярка за неотклонение, поради тежко здравословно състояние.

Цацаров поиска имунитета на ДПС депутата Илия Илиев

Цацаров поиска имунитета на ДПС депутата Илия Илиев

Илиев е съучастник в извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери

Антон Гинев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество. Според обвинението, от това са настъпили вреди за НКЖИ и ДП ТСВ (подразделение Горна Оряховица) в размер на 4 240 356 лева - престъпление по чл.219 ал.4 вр. ал. 3, вр.чл.26 от НК.

Гинев е обвинен и за периода от 22 октомври 2007 г. до 09 октомври 2008 г., че като генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура", умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и запазването на повереното му имущество.

Московски не знаел, че разследват Антон Гинев

Московски не знаел, че разследват Антон Гинев

Все още нямало кандидати за поста

Гинев сключвал договори по процедура за възлагане на малки обществени поръчки и по процедура на договаряне без обявление, с предварително определени конкретни дружества. Това е в нарушение на Закона за обществените поръчки - ЗОП. Принципите, заложени в закона за публичност и прозрачност, както и свободна и лоялна конкуренция, са били нарушени.

Дружествата, с които били сключени договорите - "Розалия ММ" ЕООД, "Триумф" ЕООД, "Енерджи груп 2003" ЕООД, "Строителство и инвестиции" ЕООД не изпълнили дейностите, за които са наети на обектите. Въпреки това средствата по договорите в размер на 4 240 356,46 лв. били изплатени. Като основание за плащанията са послужили документи с невярно съдържание, както и неистински документи.

Според обвинението, на 22 октомври 2007 г. в гр.София в качеството му на длъжностно лице - генерален директор на НКЖИ, сключил договор №2215/22.10.2007г. въз основа на проведена процедура на договаряне без обявление на стойност 3 120 000 лв. По този договор Възложител е НКЖИ, а изпълнител - "Триумф"ЕООД.

Предмет на договора е "Изследване на деформациите на земната основа на гара Русе". По договора е преведена в аванс сумата от 927 000 лв. с ДДС и са направени допълнителни плащания и от това е последвала значителна щета за НКЖИ, всичко в общ размер на 1 099 800 лв., изплатени за неизпълнени дейности.

Според документите на обвинението, на 11 декември 2007 г. в София в качеството му на длъжностно лице - Гинев като директор на НКЖИ, е сключил договор № 2357/11.12.2007г. по малка обществена поръчка. По него изпълнител е "Розалия ММ""ЕООД-изпълнител, представлявано от И. К. и Н. Й. за обект: Възстановяване на отводнителните съоръжения в междугарието Моруница- Бяла по IV-та главна жп линия на стойност 999 560.89 лв. със ДДС, като сумата по договора е заплатена на търговско дружество "Розалия ММ""ЕООД.

Според документите, работници на Възложителя (НКЖИ) са вършели работата на обекта.

Прокуратурата обвини зам.-министър Антон Гинев
Обновена

Прокуратурата обвини зам.-министър Антон Гинев

Платил аванс на дружество, което не изпълнило договора за ремонт на гарата в Русе

Третата точка по обвинението срещу Гинев е на 12 септември 2008 г. в София в качеството му на Длъжностно лице - въз основа процедура на договаряне без обявление, Гинев сключил договор №2827/12.09.08 г.. По договора възложител е Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване", представлявано от В. К. и подизпълнител "Енерджи груп 2003""ЕООД, с управител Йордан Илиев (брат на Илия Илиев).

Предмет на този договор е "Възстановяване на отводнителните съоръжение в междугарието Моруница-Бяла по IV-та главна жп линия на стойност 2 282 912,99лв. с ДДС. Любопитното е, че неизпълнените дейности по предходния договор са включени за допълнително плащане в настоящия договор и от това е последвало подписването на още 3 договора, както следва:

- На 24.09.2008 г. в гр. Горна Оряховица е сключен договор за услуга между ДП "Транспортно строителство и възстановяване" и "Енерджи груп 2003" ЕООД за услуга с обект "Възстановяване на отводнителните съоръжение в междугарието Моруница- Бяла по IV-та главна жп линия (на стойност 665 508, 96 лв.) с ДДС, като сумата е преведена на "Енерджи груп 2003"ЕООД, но дейностите са извършвани от работници на възложителя.

- На 26.09.2008г. в гр. Горна Оряховица е сключен договор за услуга между ДП "Транспортно строителство и възстановяване" и "Розалия ММ" ЕООД с обект "Възстановяване на отводнителните съоръжение в междугарието Моруница- Бяла по IV-та главна жп линия на стойност 814 477,31 лв. с ДДС. Сумата е изплатена на "Розалия ММ" ЕООД, но дейностите са извършвани от работници на възложителя.

На 09.10.2008г. в гр. Горна Оряховица е сключен договор за услуга между ДП "Транспортно строителство и възстановяване" и "Строителство и инвестиции"ЕООД за услуга с обект "Възстановяване на отводнителните съоръжение от км.68+880 до км. 76+500 в междугарието Моруница - Бяла по IV-та главна жп линия (на стойност 662 629, 32лв.) с ДДС. Сумата е преведена на "Строителство и инвестиции""ЕООД, но дейностите са извършени от работници на възложителя.

По договора с предмет "Изследване на деформациите на земната основа на гара Русе пътническа, проектиране, укрепване на земната основа и конструкцията и изпълнение на строителни и монтажни работи", не са извършени дейности. По останалите договори работата е изпълнена частично от работници на Възложителя - Държавно предприятие "Транспортно строителство и инвестиции" и Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Обвинението срещу бившия депутат Илия Илиев е за това, че в периода от 11.12.2007 г. до 16.09.2009 г. в гр. Горна Оряховица и в гр. Русе при условията на продължавано престъпление с две или повече деяния в съучастие с длъжностни лица като извършители от НКЖИ и Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" като помагач ги улеснил в присвояване на чужди пари на НКЖИ и ДП "ТСВ".

По отношение на посочените 5 сключени договора Илия Илиев обявявал стойността на строително-ремонтните работи, които трябва да се фактурират в полза на дружествата "Розалия ММ ЕООД", "Енерджи груп 2003" EOOД "Строителство и инвестиции" ЕООД.

Той се явявал се на място и представял на служителите предварително съставени и подписани от името на дружествата фактури за претендирани работи, за които били издавани протоколи-образец 19. Въз основа на тях на дружествата били преведени договорени суми за работа, която не била извършена от тях, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай - общият размер на щетата е 3 142 176,16 лева. Присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай - престъпление по чл.203 ал.1вр.чл.201, вр.чл.26 ал.1, вр. чл. 20 ал.4 вр. ал.2 от НК.

Бившият директор на железопътна секция в град Русе Огнян Георгиев e обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той разпоредил превеждане на сума в размер на 998 115,07 лв., на сметка с титуляр "Розалия ММ""ЕООД.

На дружеството била преведена договорената сума за работа, която не била извършена от него, а от работници на възложителя като Георгиев знаел, че не се извършват от дружеството и разпореждал на подчинените си да подписват и съставят исканите документи - престъпление по чл.203,ал.1 вр.чл.201вр. чл. 20 ал. 2 от НК

Кръстю Диксоков, директор на поделение "Транспортно строителство и възстановяване" - Горна Оряховица в съучастие с Илия Илиев, помагач, присвоил чужди пари, връчени в това му качество или поверени му да ги пази или управлява. Той разпоредил да бъдат изплатени в полза на дружествата "Розалия ММ ЕООД","Енерджи груп 2003" EOOД "Строителство и инвестиции" ЕООД. Били представени фактури за претендирани работи, въз основа на които на дружествата били преведени договорени суми за работа, която не била извършена от тях, като присвояването е в особено големи размери - 2 142,441,39 лв.

На 29.02.2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за снемане имунитета на Илия Илиев, който по това време беше народен представител в 43-то Народно събрание. Илиев е с наложена прокурорска забрана за напускане на пределите на Р България.

След привличането му като обвиняем през юни 2016 г. Антон Гинев подаде оставка от поста заместник-министър на транспорта и беше освободен от министър-председателя.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.