С тържествена заря-проверка и заупокойна молитва беше отбелязана тази вечер годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, предаде БНТ.

През деня в местността се проведе национален възпоменателен събор.

През тази година честванията за 116 години от Илинденско-Преображенското въстание са съчетани със 175-ата годишнина от рождението на Капитан Петко Войвода. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев.

В речта си тази вечер той призова да не забравяме пролятата кръв и хилядите унищожени съдби.

Заев: Илинденското въстание е зов за обединение

Заев: Илинденското въстание е зов за обединение

116-ата годишнина от Илинденското въстание и Крушевската република...

"Нека заявим високо и категорично, че е въпрос на отговорност на всеки български държавник да бъде редом с наследниците на изстрадалите. Нека е ясно, че ние не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, а хиляди човешки съдби. Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да направим така, че да не бъдат забравени и справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Поклон пред паметта на героите и хилядите невинни жертви. Да живее България!" - заяви Радев.