Състезание по пътна безопасност и детски празник в София организират Министерството на вътрешните работи, Съветът по безопасност на движението на децата в София, Асоциацията по пътна безопасност и Столичната организация на България, и Червен кръст, информираха от пресцентъра на МВР.

Инициативите са в рамките на Първата глобална седмица по безопасност на движението, която се провежда под егидата на ООН.

В 10 часа днес в градинката пред Паметника срещу Националния дворец на културата стартира състезанието по пътна безопасност.

Децата ще решават изпитна листовка по безопасност на движението, ще рисуват на тема "Да запазим децата на пътя" - посланието им към възрастните участници в движението, ще покажат своето умение в приложно колоездене, ще дадат първа долекарска помощ на "пострадал" при пътно-транспортно произшествие.

Състезанието ще продължи до 19 часа, а класиралите се от първо до десето място победители ще получат награди на 1 юни - Международния ден на детето.

Министър Румен Петков ще открие детския празник по пътна безопасност, който ще започне в 15 часа днес. На него ще присъства и началникът на отдел "Пътна полиция" в ГДППООРП комисар Алекси Стратиев.