Великобритания е стратегически партньор на България. Страната ни цени високо подкрепата на Лондон за реформи в правосъдието и постигането на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност у нас. Това заяви президентът Румен Радев на среща с посланика на Великобритания Ема Хопкинс.

70% от обществените поръчки у нас - нагласени

70% от обществените поръчки у нас - нагласени

Това е оценката на бизнеса

Президентът изрази увереност, че и след Брекзит, София и Лондон ще си сътрудничат за отбрана, миграция, борба с тероризма, реформата в правосъдието, икономика и инвестиции.

В интерес на всички европейски държави е приемането на дългосрочни мерки за защита на европейските граници и борбата срещу нелегалния трафик, единодушни бяха президентът Радев и посланик Хопкинс.

Акцент на срещата бяха българските усилия срещу корупцията. Посланик Хопкинс сподели британския опит по отношение на превантивните действия и прозрачността при обществени поръчки, включително и опита на компании със седалище в Обединеното Кралство при участие в търгове в България.

За Радев вече са видни хората, от които зависи борбата с корупцията

За Радев вече са видни хората, от които зависи борбата с корупцията

Съдебната реформа е спряла според президента

Румен Радев обясни, че борбата с корупцията трябва да се случва в реално време, а не постфактум. По думите му антикорупционните законодателни мерки ще засилят капацитета за навременно разкриване, разследване и пресичане на корупционни схеми и санкциониране на извършителите.

Отбелязана беше и важната роля на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия за България.

По време на разговора Ема Хопкинс и Румен Радев дискутираха и подписаното тази седмица споразумение за Постоянно структурирано сътрудничество (ПЕСКО) в сферата на отбраната между 23 държави членки на Европейския съюз. Общо беше съгласието, че сътрудничество трябва да оптимизира разходите за отбрана на държавите членки и развитието на техния отбранителен потенциал.