Като успешен оцени последния Консултативен съвет по национална сигурност държавният глава Румен Радев. В интервюто си за БНТ той определи като основна своя цел не обединението на законопроекти, което е задача на Народното събрание, а обединение върху принципи.

Припомняме, КСНС по темата за корупцията се наложи да се събира два пъти, след като първия път съветът бе провален заради намалено присъствие - премиерът Борисов влезе при президента с чак и половина по-късно, а някои членове - Цветан Цветанов, Мустафа Карадайъ, Веселин Марешки, Красимир Каракачанов - напуснаха по-рано с аргумент служебни ангажименти. Тогава държавният глава Румен Радев свика втори КСНС по същата тема две седмици по-късно. Опозицията в лицето на БСП обвини тогава управляващите в саботаж.

Румен Радев остави, на Захарова да отговаря Захариева

Румен Радев остави, на Захарова да отговаря Захариева

Посещението на Путин у нас продължава да се уточнява

Според Румен Радев обаче основният успех на КСНС е фактът, че "хората, от които зависи успехът от борбата с корупцията, са излезли от анонимност" и вече не се крият зад колективната отговорност на Народното събрание. "Тези хора излязоха от анонимност", категоричен бе Радев.
Той открои, че сега вече ще стане ясно, каквато е и неговата теза, че борбата с корупцията не може да се води с имуществени декларации.

Румен Радев коментира и последния закон, с който отпада давността на престъпленията, свързани с приватизацията. С него, според Радев, "самите вносителите нанасят удар върху собствените си предложения".
"Тези хора са били във властта. Това означава, че законът не хваща тези хора", обясни Радев и допълни, че на практика същите тези хора позволяват, чрез законодателството, при напускане от властта, вече не се подават имуществени декларации и "можеш да харчиш заграбеното на воля".

Румен Радев настоя отговорност да носят и тези, заради които няма въздействие и разкриване на престъпленията от прехода. Макар и не директно, държавният глава визира неработещата прокуратура. Радев обясни, че трябва да се работи по т.нар. студени досиета.

Държавният глава посочи, че трябва да набере сила и смелост да се разкриват схемите днес, от горе до долу и обратно.

Радев заяви отново и че е песимист, че чрез имуществени декларации може да се бори днес корупцията. Визирайки и скандала "Парадайз пейпърс" и практиката от други държави, той посочи, че явно е нужно по такива схеми да работят постоянни силни екипи.

Президентът подписа указа за назначаване на Чолаков за шеф на ВАС
Обновена

Президентът подписа указа за назначаване на Чолаков за шеф на ВАС

Държавният глава не може да откаже кадровото предложение на ВСС

Като големите проблеми на България Румен Радев отново посочи борбата с корупцията, съдебната реформа, която "на практика спря", бедността, която лекуват с макроикономически мерки.

Държавният глава обясни връщането от своя страна на избора на нов председател на ВАС на ВСС с желанието новият висш орган с нова легитимност да утвърди избор. За това, че е получил отново същото име, Радев посочи: "Ако някой има критики - да ги отправи към законотвореца, който е заложил същия резултат." С тези думи Радев потвърди констатацията си за спрялата съдебна реформа.

Президентът подписа указа за назначаване на Чолаков за шеф на ВАС
Обновена

Президентът подписа указа за назначаване на Чолаков за шеф на ВАС

Държавният глава не може да откаже кадровото предложение на ВСС

Скандала с оставката на здравния министър Николай Петров, държавният глава коментира като "тежки и явни нарушения в обществените поръчки". Румен Радев заяви, че познава много добре генерал Петров и като лекар, и като генерал.

Президентът посочи и че е дал ясна задача да служебното правителство да проучи за нарушения и такива са били разкрити и в други сектори - санирането, ръководства на редица държавни предприятия. Румен Радев заяви обаче категорично, че в случая "няма нищо лично между двама генерали".

Президентът обаче разкритикува фокуса на вниманието, който паднал не върху нарушенията, а върху това кой си е позволил да разкрие истината. "Ако разкриването на истината е тежък грях, то ние сме в тежка морална криза. Това е в разрез с принципите на демокрацията", посочи Румен Радев.

По темата за "стачката" на летците от авиобаза "Граф Иганатиево" президентът заяви, че "със сигурност действията на летците не са по сигнал", с което отрече да има пръст в случая. Радев директно заяви, че той от една години не е командир, не подава сигнали и евентуалното му замесване в случая са "изказвания - непремерено цинични".

По думите на Радев действията на летците са "отчаян сигнал към институциите, които от години периодично приземяват авиацията".

Всеки летец залага с всеки полет - благосъстоянието на себе си и своето семейство. А много политици излязоха от политиката богати и безнаказани, посочи Румен Радев.

По думите му на летците се налага "отново и отново да обосновават своята необходимост".

"Това не е хоби, името им не се свързва с преврат и каприз... Аз няма да се поддам на шантажа и да предам своите подчинени", посочи Румен Радев,

Румен Радев за пореден път заяви, че решението на НС по процедурата за закупуване на изтребител и връщане в начална точка и то при условия на некомпетентно погазване на всички критерии и процедури.

Румен Радев заяви и че никога не е започвал война между институциите, така че острите му изказвания не могат да се определят като контраофанзива. На въпрос дали не се притеснява от институционална самота, Радев посочи, че макар и президентът да има силно ограничени правомощия, той може да отстоява истината. И точно това възнамерява да прави, категоричен е Румен Радев.

"За мен не е важно колко време ще бъде президент, а какъв президент ще бъда" - така завърши интервюто си държавният глава, като призова усилията ни да станат общи.