Председателят на комисията по външните работи на Европейския парламент свиква на 20 август извънредно заседание на комисията във връзка с конфликта в Грузия.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински е разговарял днес с председателя на комисията по външна политика Соломон Паси и с председателят на комисията по отбрана Ангел Найденов във връзка с подготовката на българското участие на това заседание.

България като черноморска страна адекватно следи да се ангажира за осигуряване на необходимата хуманитарна помощ за пострадалото население, както и да съдейства за усилията за трайно уреждане на конфликта единствено с мирни средства.

Утре заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев заминава за Грузия като специален пратеник на страната ни, съобщи БНР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще участва в Брюксел в извънредното заседание на Съвета по общи въпроси и външни отношения на Европейския съюз, посветено на обстановката в Грузия.

На заседанието страната ни ще предложи пристанище Бургас да се ползва за разпределение на хуманитарната помощ за Грузия.