22 точки ще разгледа утре съветът на Тройната коалиция, като най-важните сред тях са как да се балансира бюджета за 2009 г. и как да се разпредели бюджетният излишък от тази година.

Това каза заместник-председателят на НС и зам.-председател на групата на ДПС Юнал Лютфи, цитиран от БНР.

Той посочи и кои ще са законодателните приоритети през новата пленарна сесия. ДПС ще подкрепи част от бюджетния излишък да се похарчи за социалната сфера, каза още зам.-председателят на парламентарната група Юнал Лютфи.

Утре на заседанието на съвета на Тройната коалиция трябва да се реши дали конкретно по 100 лв. да отидат за всеки пенсионер, а също и какви да са коледните надбавки, както и за това дали да има почивка за някои от пенсионерите.

Юнал Лютфи каза още, че очаква разбирателство по разпределението на бюджетния излишък по време на съвета на Тройната коалиция утре. Приоритетите в законодателната дейност в есенно-зимния сезон ще бъдат законите за забрана за строежи в междублоковите пространства.

Най-важно място ще заеме обсъждането на макрорамката на бюджет 2009 г., както и промените в изборното законодателство, каза още Лютфи.

Той подчерта, че Брюксел вече е решил да се отпуснат 60 млн. лв. от бюджета на Република България и те да бъдат отделени за млекопроизводителите. Това според Лютфи е решение на проблемите.

Той беше категоричен още, че действията на опозицията на 6 септември със старта на националната подписка за оставка на правителството няма да доведат до предсрочни избори, защото тази опозиция не е готова да управлява.

Юнал Лютфи коментира още, че квалификациите на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че коалицията БСП и ДПС е антибългарска, са едно доста лежерно изказване. В смесените райони се живее така, както и в останалите райони в страната, категоричен е Юнал Лютфи.