Интернет сайт разпространи фалшива новина за учителка от Разград, починала след поставянето на ваксина срещу коронавирус, съобщи БНТ.

От РЗИ направили проверка и установили, че наистина съществува такава жена, но тя е жива и здрава. Нещо повече - дори не е заявила желание да бъде ваксинирана.

Прокуратурата в Разград разпореди разследване по казуса и кой стои зад фалшивата новина. Наказателната отговорност за подобно престъпление е 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

РЗИ отрича информация за смърт на лекар след ваксинация срещу COVID-19

РЗИ отрича информация за смърт на лекар след ваксинация срещу COVID-19

Нямало дори сериозни постваксинални реакции

Тихомир Тодоров, окръжен прокурор на Разград коментира, че към настоящия момент е установено лицето, което е експонирало това съобщение. Установен е електронният портал. В момента се изготвя профил на извършителя и това, по което се работи, очевидно е, че става въпрос за някой анархист, нищо не го свързва този човек с град Разград, нито с пострадалата. Много подло като замисъл и от морална гледна точка и от наказателен правен аспект, заяви Тодоров.

News.bg припомня, че наскоро отново имаше подобни спекулации, само че с лекар.

Днес РЗИ отрече информация за смърт на лекар след ваксинация срещу COVID-19. Позицията им е по повод информация, разпространявана в социалните мрежи.