Приветстваме предложението на Българския лекарски съюз (БЛС) за приемане на нормативни промени за поощряване на разкриването на повече денонощни аптеки в България. Това заявяват в официална позиция от Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз, съобщи БНТ,

Такава промяна може да бъде осигурена като се отдели 1000 лв. от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна (за времето на пандемията), по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари, които им бяха обещани като стимул, за да преглеждат пациентите си с COVID-19.

От БЛС поискаха спешно отваряне на денонощни аптеки

От БЛС поискаха спешно отваряне на денонощни аптеки

Денонощните аптеки в България са около 30

Що се отнася до предложението да се промени начинът на отпускането на лекарствени продукти без лекарско предписание (т.нар. ОТС-лекарства), от организацията считат, че в тази ситуация не е необходимо да се либерализира още повече фармацевтичният пазар, като се предлагат лекарства в супермаркетите и бензиностанциите, и че тази мярка няма да спомогне за осигуряване на правилна фармацевтична грижа.

В тези обекти пациентите няма да имат достъп до фармацевтична консултация, а безконтролната употреба на лекарства без лекарско предписание може да бъде опасна за тяхното здраве.