Създават специализирана болница за продължително лечение в Сливен. Това стана ясно след като министерски съвет прие решение за създаването на "Св. Лука - Специализирана болница за продължително лечение. Решението е одобрено от правителството.

Тригодишният бизнес план за развитие на болницата предвижда лечебното заведение да разполага със 100 легла за лечебна дейност по физикална и рехабилитационна медицина и 100 легла за продължително лечение по вътрешни болести.

Оценката на потребностите, изготвена от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" спрямо Националната здравна карта, идентифицира потребност от допълнителни болнични легла по специалност физикална и рехабилитационна медицина, изразяваща се в недостиг към настоящия момент от 9 легла, а за продължително лечение — изразяваща се в недостиг от 75 легла. Броят на леглата за продължително лечение в област Сливен е едва около една трета от установените потребности за населението.

Отделно от това, заявеното в бизнес плана отделение без легла по физикална и рехабилитационна медицина, е разкрити 30 места за краткотраен престой, не попада в обхвата на Националната здравна карта и за него не може да бъде извършена оценка на потребностите.

В рамките на процедурата е получено становище от НЗОК, според което е нецелесъобразно увеличаване на финансирането на лечебните заведения за болнична помощ в област Сливен за заплащане на дейности, които се изпълняват от съществуващите лечебни заведения.