Президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност настояха отново от СДС, съобщи БНР.

Националният съвет на сините е обсъдил политическата обстановка в страната - кризата в сектора за сигурност, както и убийствата от последните дни, информира лидерът Пламен Юруков.

"Призоваваме президента да спазва законите. По закон редовните заседания на консултативния съвет за национална сигурност трябва да се провеждат поне на 3 месеца, а това не е спазено. Имаме и извънредна ситуация", съобщи Юруков.

Той припомни още, че последното свикване е преди повече от година. "Вместо на три месеца, заседанията се свикват веднъж годишно", заяви Юруков на пресконференцията.

СДС ще поиска от парламентарната група да поканят за изслушване главния прокурор Борис Велчев в парламента, най-вече заради последното убийство - тъй като се знаело, че Георги Стоев поискал защита от прокуратурата, за да свидетелства, но била отказана, каза още Юруков.

След вота на недоверие сините ще поискат в парламента да се проведе дебат по сигурността.

Партията ще започне широка дискусия с граждански сдружения за ролята на бившата Държавна сигурност в обществения живот, тъй като службата водела паралелно съществуване в обществения живот.

В декларация на синята партия се призовава за оставката на правителството.