Наш дълг е да спрем позорната реабилитация на агентите на ДС, пише в своя декларация СДС.

Декларация:

СДС определя като позорно решението на Върховния административен съд да наложи цензура върху осветяването на сътрудниците на Държавна сигурност от Комисията по досиетата.

ВАС постанови, че "Комисията няма компетентност да се произнася с второ и последващи решения относно едно и също лице, при липсата на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава".

Според ВАС "с публикуване на първото решение, с което се обявява принадлежност, обществеността е информирана и е постигната целта на закона".

Решението възпрепятства огласяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, чиято принадлежност Комисията вече веднъж е обявила.

На практика това означава реабилитация на агентите на репресивните служби на тоталитарния режим, които могат да заемат ръководни длъжности, без принадлежността им да бъде отново осветлявана. Така, от дистанцията на времето, тяхната съпричастност към ДС ще бъде забравена.

Това е откровен цинизъм, който е хвърлена ръкавица в лицето на българската демокрация.

Темата за досиетата е една от най-болезнените рани от комунистическия режим, която като общество, още не сме излекували. С решението на ВАС, тя се отваря и става все по-дълбока.

Недопустимо е, 32 години след падането на комунизма, отново и отново да се изправяме пред една и съща опасност - съдбините ни да попаднат в ръцете на репресивния му апарат.

Огромният проблем на България е, че никога не успя да разкъса мрежата на порочна обвързаност между бившите тоталитарни служби и българската политика и икономика.

Настоящото решение на ВАС е още едно доказателство за това.

В СДС, най-старата дясна, антикомунистическа партия в България, сме убедени, че наш дълг е да спрем тази позорна за българската демокрация реабилитация на агентите на Държавна сигурност.

Народните представители на СДС, в парламентарната група на ГЕРБ-СДС, ще предприемат инициатива за законодателна промяна за неутрализиране решението на ВАС, в която изрично да се посочи, че Комисията е в правото си да огласява принадлежност и с повторно или последващи решения, без за това да е необходимо да представя нови доказателства.