СДС определи като некомпетентни действията на министерството на вътрешните работи, в опита му да ограничи интернет пиратството.

На пресконференция на Изборния щаб на партията Стефан Иванов определи действията на полицията срещу потребителите на интернет като "произвол".

Очаквахме, че ще има по-адекватна реакция от МВР. Интернет пиратството е голям проблем, но действията на МВР не бяха насочени натам, накъдето трябва. Разликата между тези, които качват пиратска продукция и потребителите, е огромна. МВР трябва да се преследва - не потребителите, а тези, които качват пиратски файлове", заяви Стефан Иванов.

Според него, проблемът съществува и заради неяснотите в законодателството.

Депутатът в ЕП Мартин Димитров, обърна внимание на журналистите, че в момента в България не може да се осъществи реална интернет търговия.

Според чл. 53 от Закона за защита на потребителя, доставчикът няма право да изисква заплащане на доставената стока, в седем дневен срок, след като тя е получена от купувача. Това спъва електронната търговия и една свръхрегулация се представя като защита на потребителите", заяви Мартин Димитров.

Той допълни, че по този начин само големи компании могат да продават стоки в интернет, тъй като те могат да си позволят да чакат седем дена да приберат парите си. 

Според него е нужна законова промяна, за да се стимулира обмяната на стоки в интернет.

Нормално е да се даде възможност на доставчика на стока да върне парите на клиента си в 30 дневен срок. Преди да започнем законодателна инициатива обаче ще направим дебат за да разберем какви са точно нуждите на интернет потребителите", заяви той, цитиран от пресцентъра на СДС.

Коментирайки свръхрегулацията, г-н Димитров посочи като пример исканото от европейския социалист Ласло Ковач увеличение на минималните нива на акциза за горива.

Г-н Ковач предлага това увеличение, защото според него то би било полезно за околната среда", заяви господин Димитров.

Той заяви, че наличието на акцизи по принцип не е справедливо, защото разликите в доходите на гражданите от България и развитите страни от ЕС е голяма.

Подобно увеличение няма да се отрази на гражданина на Германия например, но за нас то ще е пагубно", допълни той.